Kako je Evropska unija odbila inicijativu WHO-a o globalnoj dostupnosti vakcina

Screenshot 3 1 46
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na početku pandemije Covid-19 predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Evropu da globalnim naporima osigura jednak pristup vakcinama, za koje je rekla da će biti raspoređeni “na svaki kutak svijeta”.

Međutim, uprkos tome što su obećali milijarde dolara za šemu koju je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i javno je podržali, službenici Evropske unije i države članice u više su navrata donosili odluke koje potkopavaju kampanju, interne dokumente, piše Reuters.

Godinu nakon početka pandemije Evropa i ostatak svijeta još nisu donirali nijednu dozu kroz šemu vakcina, što je dio neviđenog napora za distribuciju vakcina, testova i lijekova za borbu protiv pandemije. Diplomate kažu da je dvosmislenost u Evropi djelomično proizašla iz kratkih zaliha i slabog pokretanja globalne kampanje, ali i iz zabrinutosti da će napori EU proći nezapaženo u ratu diplomatije za vakcine, u kojem su pobijedila obećanja iz Kine i Rusije.

Program, koji zajedno vode međunarodne agencije i Globalna alijansa za vakcinu i imunizaciju (GAVI), je platforma za kupovinu na veliko za dijeljenje doza širom svijeta. Međutim, s obzirom na to da je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa okrenula leđa SZO-u, plan nazvan COVAX polako je dobivao podršku i usredotočio se na korištenje sredstava bogatih zemalja za kupovinu doza za manje razvijene.

Von der Leyen je predstavila evropsku podršku kampanji COVAX kao gest međunarodnog jedinstva.

“Radi se i o vidljivosti, tj. odnosima s javnošću”, kazala je Ilze Juhansone, generalna sekretarka Komisije EU, ambasadorima na sastanku u Briselu u februaru.

Stariji diplomata je rekao da su mnogi na tom sastanku smatrali da je Evropa, koja je najveći izvoznik vakcine na Zapadu, imala ciljeve prema kojima bi bilo bolje da šalje vakcine sama, a ne putem COVAX-a.

Brisel, koji sa svojim članicama koordinira poslove vezane za vakcinu, do sada je rezervirao ogroman višak – 2,6 milijardi doza za 450 miliona stanovnika. Brisel je obećao gotovo 2,5 milijardi eura kao podršku COVAX-u.

Međutim opskrba stanovništva u Evropi kasni, i unatoč tome što je dala sredstva, EU i njenih 27 vlada također su kočile COVAX na nekoliko načina. Kao i druge bogate zemlje, države EU odlučile su da ne kupuju vlastite vakcine putem COVAX-a i takmičile su se s njim da kupe vakcine. Svi osim Njemačke ponudili su programu manje gotovine nego što je traženo.

Više od toga, Evropa je promovirala paralelni sistem doniranja vakcina koji bi sama vodila.

“Velika je frustracija jer postoji osjećaj da je trka trenutno u toku, ali zapravo nismo izašli iz startnih blokova”, rekao je stariji diplomata.

Rusija kaže da želi direktno isporučivati ​​vakcine zemljama. Kina je obećala podršku COVAX-u. Međutim, i Moskva i Peking imaju zasebne ugovore o isporuci više od milijardu doza Africi, Latinskoj Americi i partnerima poput Turske, Egipta, Maroka i balkanskih država koje su kandidati za članstvo u bloku.

Za isporuku većine doza trebat će vremena, ali Rusija i Kina već su izvezle otprilike dva puta COVAX-ove isporuke od oko 40 miliona doza. COVAX je u martu pogođen i izvoznim ograničenjima vakcina iz Indije, što je usporilo isporuke njegovog glavnog dobavljača vakcina.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus više puta je pozvao bogate zemlje da ostave po strani nacionalističke porive i podijele vakcine, nazivajući trenutnu situaciju “šokantnom neravnotežom”. Britanija koja nije članica EU, naprimjer, već je upotrijebila približno onoliko vakcina koliko je COVAX isporučio u više od 100 zemalja.

Zvaničnici COVAX-a rekli su da su dobili dovoljno sredstava do kraja prošle godine, ali su ona stigla kasnije nego što se očekivalo.

Glasnogovornica GAVI alijanse za vakcinaciju, koja vodi šemu i govori za COVAX o takvim pitanjima, rekla je da je podrška EU bila nedvosmislena i da očekuje doze koje će uskoro biti donirane. Iz WHO-a dodaju da je lična podrška Von der Leyen bila neprocjenjiva.

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je da je COVAX bio vrlo uspješan u strukturiranju globalne saradnje i osiguravanju miliona doza. Program je nazvao najboljim vozilom za postizanje međunarodne solidarnosti za vakcine i EU-ovim ključnim kanalom za razmjenu vakcina.

Čekanje COVAX-a

Dio poteškoća COVAX-a je strukturni. Ubrzo nakon što je postavljen, najbogatije zemlje zaključale su ugovore kod kompanija za lijekove kako bi osigurale doze čim su postale dostupne. Shema vakcinacije uvijek se oslanjala na bogate države za novac, koji su polako davale.

Cilj COVAX-a bio je platforma za zemlje da kupuju vakcine, što će mu dati pregovaračku moć i omogućiti mu da dijeli doze onima kojima su najpotrebnije na svijetu.

Na internom sastanku prošlog jula službenik Evropske komisije rekao je ambasadorima da države članice ne bi trebale kupovati putem COVAX-a, jer bi doze dolazile presporo. Komisija je kasnije postavila za cilj vakcinisanje 70 posto odraslih u EU do kraja septembra.

COVAX je sljedećih mjesec dana promijenio neke od svojih uvjeta pokušavajući uvjeriti bogate države da se pridruže, ali nijedna država EU nije se prijavila da koristi platformu za svoje akcije vakcinacije. EU je COVAX-u dala finansijske garancije za plaćanje vakcina, ali je otežala COVAX-u da to učini, dogovorivši da kupi mnogo više doza nego što je bloku bilo potrebno.

U novembru je EU obećala više novca COVAX-u, ali tek nakon što je potpisala ugovore s proizvođačima vakcina za gotovo 1,5 milijardi doza – više od polovine procjene Brisela od globalnih proizvodnih kapaciteta za ovu godinu.

Iako je Evropa rezervirala tako veliki udio, Komisija je diplomatama na sastanku tog mjeseca rekla da je COVAX prespor u nabavljanju doza.

“Tim Evrope”

U roku od mjesec dana Francuska je počela razrađivati taj plan. Vakcine će slati direktno proizvođači – moguće prije nego što počnu isporuke putem COVAX-a – i bit će označavane kao donacije “Team Europe”, navodi se u nacrtu plana.

Potez je izazvao negodovanje među zvaničnicima COVAX-a.

Povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je sredinom januara da će EU nastaviti vlastiti plan, jer COVAX još nije bio u potpunosti operativan. Zemlje na koje bi se trebalo usredotočiti uključuju Zapadni Balkan, južne i istočne susjede EU i Afriku.

Sljedećeg mjeseca EU je rezervirala više od 2 milijarde doza, ali sa isporukama pogođenim proizvodnim problemima EU je udvostručila finansiranje COVAX-a na milijardu eura. Rusija i Kina su već isporučile milione doza širom svijeta.

“Evropa i SAD trebale bi brzo poslati dovoljno vakcina u Afriku kako bi se vakcinisali zdravstveni radnici na kontinentu”, rekao je Macron u govoru na sigurnosnoj konferenciji, ne precizirajući kako te donacije treba dostaviti.

“Ako bogate zemlje ne ubrzaju isporuke, naši prijatelji u Africi će pod opravdanim pritiskom svog naroda kupovati doze od Kineza i Rusa”, rekao je Macron na konferenciji, dodajući da bi tada snaga Zapada bila koncept, a ne stvarnost.

Uprkos Macronovim upozorenjima, francuska novčana podrška za cjelokupni program WHO-a, koji pokriva testove i tretmane, kao i vakcine, bila je ograničena.

WHO je tražio od zemalja doprinose proporcionalne njihovoj ekonomskoj moći. Francuska je izdvojila 190 miliona dolara – oko 13 posto.

I ostale zemlje EU su pružile doprinose ispod očekivanja, neki nisu dali ništa. Međutim, Njemačka je pomogla da se to nadoknadi javnim obećanjima od 2,6 milijardi dolara, znatno iznad tražene 2 milijarde dolara.

Francuske diplomate rekle su da će se uskoro povećati doprinos.

COVAX glavni mehanizam za vakcine

COVAX je 24. februara otpremio svoje prve doze vakcina, a Evropska unija je ublažila svoje kritike.

Na sastanku 9. marta, u jeku vlastitih problema Evropske unije u nabavljanju vakcina za svoje građane, zvaničnik komisije rekao je diplomatima da je COVAX glavni mehanizam za doniranje vakcina drugim zemljama.

Međutim, pojedini zvaničnici smatraju da je Evropi i dalje potreban vlastiti mehanizam.

Na tom istom sastanku ambasadorima EU su pokazani podaci koje je prikupila služba za vanjske poslove EU, a za koje su prisutni rekli da otkrivaju koliko donacija vakcina bloka zaostaje za konkurentima.

Saznali su da je Rusija donirala 645 miliona doza svoje vakcine Sputnik V desetinama zemalja i da je Kina isporučivala milione doza u EU.

“Potpuno smo izašli iz ove igre”, rekao je jedan od diplomata koji je bio tamo.

Međutim, podaci koje je prikupila agencija Ujedinjenih nacija UNICEF, koja s COVAX-om radi na isporukama vakcina, pokazuju da Rusija ima dogovore o isporuci gotovo 600 miliona doza, uključujući i države EU. Kina ima ugovore o prodaji oko 800 miliona doza, uključujući sporazume s evropskim zemljama poput Srbije, Ukrajine i Albanije.

U utorak je Komisija EU rekla da će od maja podijeliti više od pola miliona doza balkanskim zemljama kroz šemu EU. To je bilo dvije sedmice nakon što je COVAX pružio prve vakcine regiji.