AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Prvi predsjednik SDA Alija Izetbegović zasigurno je jedan od najznačajnijih bh. državnika. Njegovi moralni principi i danas važe, bar za teorijski, ideal kojem teži savremena SDA. U kontekstu afera koje posljednjih dana potresaju SDA zanimljivo je prisjetit se odnosa koji je Alija Izetbegović imao spram korupcije u stranci. Stranku demokratske akcije (SDA) posljednjih dana potresa do sada neviđena afera u koju su uključeni neki od najznačajnih funkcionera SDA poput potpredsjednika SDA i šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH Asima Sarajlića, a koji je podnio ostavku na sve stranačke funkcije.

Korupcija, trgovina utjecajem, zloupotreba položaja – samo su neke od radnji koje se već nekoliko dana provlače kroz bh. medije i vezuju za imena SDA-ovih funkcionera koji obnašaju značajne pozicije u javnim institucijama.

Aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović već se ogradio od postupaka sada već bivšeg potpredsjednika SDA i predsjednika Kadrovske komisije SDA Asima Sarajlića, ali i kritikovao načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića što se prvo nije obratio pravosudnim organima i rukovodstvu stranke umjesto što je javno objavio audio snimak iz kojeg je proistekla afera „Asim“.

U javnim istupima brojni funkcioneri SDA često se pozivaju na političke principe, a posebno na moralni pristup politici koji je proklamovao Alija Izetbegović, jedan od najvećih bh. državnika i prvi predsjednik SDA. Izetbegović nije imao ni minimum tolerancije za korupciju u političkom životu i šta više insistirao je na tome da se javno prozovu osobe koje su povezane s korupcije.

Nakon medijskog istupa ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Richarda Sklara, a u kojem je optužio sve bosanskohercegovačke političare za korupciji, 24. novembra 1998. uslijedila je reakcija predsjednika SDA i tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine u pismu, koje su još potpisali tadašnji kopredsjedavajući Vijeća ministara BiH Haris Silajdžić i premijer Federacije BiH Edhem Bičakčić, pozvao je američkog ambasadora da javno objavi imena svih potkupljenih bosanskih političara.

“Ovo smo od Vas već jednom zatražili, ali umjesto imena, Vi ponovo pribjegavate uopćenim optužbama. Ne bojimo Vas se! Nakon svih strahota kroz koje smo prošli, još se samo bojimo Boga. Dakle, objavite konačno imena korumpiranih političara u Bosni. Objavite ih, ili nam se skinite s vrata”, pisalo je u pismu Alije Izetbegovića.

Alija Izetbegović svoj stav o korupciji u SDA javno je izrekao i u jednom od intervjua koji je objavljen 1999. godine, a u kojem je upravo pitan da li korupcija razara SDA.

“Da vas podsjetim – mi smo pokrenuli tu temu. Rasprave o korupciji mogu samo ojačati stranku. Najgora je tišina i močvara. U baruštini se samo žabe legu. Sve što se događa pokazuje da je stranka živa, da je to snažan organizam koji se bori protiv napada opasne bolesti. Iz svega ovoga izaći ćemo čistiji i jači”, glasio je odgovor Alije Izetbegovića.

On je uopćeno govorenje međunarodne zajednice o korupciji smatrao ponašanjem koje odmaže BiH te isticao da se upravo treba ukazivati na konkretne slučajeve korupcije.

Klix.ba