Kako je jedan od najvećih Dodikovih kritičara postao savjetnik Aleksandra Vučića

Kako je jedan od najvećih Dodikovih kritičara postao savjetnik Aleksandra Vučića
12.09.2022., Brdo kod Kranja, Slovenija - 11. godisnji sastanak na vrhu sefova drzava Procesa Brdo-Brijuni odrzao se u Brdu kod Kranja u Sloveniji. Predsjednik Republike Zoran Milanovic, kao supredsjedatelj, zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, bio je domacin sastanka. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci provodi istragu o podmićivanju uoči izbora u Bosni i Hercegovini koji su održani početkom oktobra prošle godine.

Radi se o slučaju u kojem je bio ispitan i Adam Šukalo, član Srpske naredne stranke Aleksandra Vučića. Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Šukalo je sa stranačkim kolegom i bivšim rukometašem Vladom Mandićem, te još četiri osobe ispitan 29. septembra prošle godine u banjalučkoj policiji. Iz policije nije saopšteno koji je razlog ispitivanja.

Međutim, u Okružnom tužilaštvu Banja Luka kažu da ih je policija obavijestila o saznanjima da postoji mogućnost uticaja na birače ovih šest osoba.

U Tužilaštvu navode da im je policija u novembru, dva mjeseca nakon toga, dostavila izvještaj u vezi sa ovim slučajem.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a 9. novembra 2022.godine dostavilo je izvještaj tužilaštvu protiv dva lica, zbog sumnje da su počinili krivično djelo podmićivanje pri izborima ili glasanju. Navedeni predmet se nalazi u radu i u fazi je istrage”, navodi Okružno tužilaštvo Banjaluka za RSE.

Adam Šukalo nije se zvanično oglašavao o cijelom slučaju.

Četiri mjeseca nakon ispitivanja u policiji, imenovan je za savjetnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za regionalnu saradnju. Odluka je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije.

U Kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nisu odgovorili na upit RSE da prokomentarišu ispitivanje Šukala, kao ni koji su motivi za njegov izbor za Vučićevog savjetnika.

Ko je Adam Šukalo?

Šukalo jedan od najvećih kritičara Dodikove politike u BiH.

On je bivši poslanik u Skupštini Rs-a i Skupštini Srbije.

Prethodno je, između 2004. godine i 2012. godine, bio odbornik u Skupštini opštine Gradiška, na sjeveru BiH.

Za predsjednika Srpske napredne stranke u Republici Srpskoj, izabran je 2010. godine i na toj poziciji je bio još tri godine.

Smijenjen je sa mjesta stranačkog predsjednika 2013. godine, nakon čega je te godine osnovao stranku Napredna Srpska.

Na parlamentarnim izborima 2014. godine, Napredna Srpska je bila dio koalicije sa Demokratskim narodnim savezom i Srpskom radikalnom strankom dr Vojislav Šešelj.

Šukalo je tada izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Na početku je djelovao kao dio vlasti na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

No, vrlo brzo je prešao u opozicione poslaničke klube i postao jedan od najžešćih kritičara Dodikove vlasti u RS-u, posebno nakon što se u javnosti pojavio snimak o navodnoj kupovini poslanika, odnosno aferi poznatijoj kao “Dva papka”.

“Pa, jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo, predsjednik Stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad…”, čuje se glas, za koji su u opoziciji tvrdili da se radi o glasu Željke Cvijanović, tadašnje premijerke RS-a, danas predsjedavajuće Predsjedništva BiH.

Do 2017. godine Šukalo je bio predsjednik poslaničke grupe Napredne Srpske, a nakon što je iste godine smijenjen sa mjesta predsjednika stranke, pridružio se klubu Partije demokratskog progresa (PDP).

Podrška ‘Pravdi za Davida’

Adam Šukalo bio je jedan od opozicionih političara koji je podržavao grupu “Pravda za Davida” i Davora Dragičevića.

David Dragičević nestao je u noći sa 18. na 19. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije u širem centru Banjaluke.

Šukalo je tokom 2018. godine podržavao i proteste građana koji su tražili rasvjetljavanje slučaja nestanka mladića. Zbog toga ga je policija privodila u decembru 2018. godine.

Jedan je od poslanika koji je tražio i u Narodnoj skupštini RS-a odgovor na pitanje “Ko je ubio Davida?”.

Papir sa tim pitanjem je ostavio na svom praznom mjestu tokom posebne sjednice Narodne skupštine RS-a u avgustu 2018. godine, na kojoj se raspravljalo o Izvještaju Vlade RS-a o Srebrenici iz 2004. godine.

Iz političkog života Šukalo se povukao nakon opštih izbora 2018. godine, jer ni pored osvojenih više od 20.000 glasova nije izabran u Parlament Bosne i Hercegovine.

Na odluku da odustane od politike, za RSE je tada naveo da je uticalo i razočarenje u kolege iz opozicije.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji izabran je za poslanika u Skupštini Srbije 2020. godine, kao kandidat koalicije “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, koju je predvodila Srpska napredna stranka.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica