Portal 072info

Kako je Lionel Messi dobio dres s brojem 10 u Barci

Kada je Brazilac Ronaldinho svojevremeno došao u Barcelonu 2003. godine, čuveni je dres sa brojem deset preuzeo od Argentinca Juana Romana Riquelmea, koji je tada poslat u Villareal na dvogodišnju pozajmicu. U međuvremenu je u klub stigao i jedan klinac. Argentinac. Lionel Messi.

Šest godina je Ronaldinho briljirao noseći Barcinu desetku, dao skoro 100 golova na nešto preko 200 nastupa, a onda krenuo dalje. No, prije nego što je otišao 2008., i to nekoliko mjeseci prije rastanka, pozvao je Messija da mu nešto kaže.

“Ti ćeš od sada nositi ovu desetku umjesto mene. To mi je rekao. I, ja sam uzeo dres, bez da se upuštam u razmišljanje šta je on sve uradio na terenu noseći dres s brojem 10. Jer, da sam počeo da prizivam to u sjećanje, nikada taj dres ne bih mogao da prihvatim”, otkrio je Messi. 

Argentinac je potom i sam postao legenda. Do tog trenutka je osvojio pet trofeja sa Barcelonom, a sa Ronaldinhovom desetkom – još 21.

“Ma, Ronaldinho je bio spektakularna ličnost i kao saigrač. Sjećam se, dođem prvi put u prvi tim, bio je tada običaj da sa jedne strane svlačionice sjede ‘starosjedioci’, a sa druge novajlije. Iako su svi bili srdačni, Roni se isticao na poseban način. Bilo je jedno slobodno mjesto tu pokraj njega, između Deca i Motte, a on me je pozvao da dođem i pridružim im se. Meni je bilo teško da prihvatim, da bi on samo rekao ‘Ne, ne… Dođi. Tu ti je mjesto”.

I, tako je počelo jedno dugo prijateljstvo, ne toliko karakteristično za brazilsko-argentinske nogometne odnose, ali da za legende.

Uostalom, ovo je radio samo u dresu Barse, a igrao je širom sveta.

Desetka je, dakle, samo prešla – na novog asa. I, dio njene magije, svakako.

Ipak, kako je i red, Messi je njen djelić – vratio velikom majstoru. Poslao je nedavno Ronaldinhu Barcinu “desetku”, napisavši na dresu:

“Mom prijatelju Roniju, sa poštovanjem. Veliki zagrljaj, Leo”. Mnogi smatraju da je već sada jasno kome će je Messi predati jednog dana. Pogledajte u galeriji zašto, slike govore više od hiljadu riječi…

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box