Portal 072info

Kako je London u posljednje četiri godine drastično poboljšao kvalitet zraka

Screenshot 2 1508
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U posljednje četiri godine kvalitet zraka u Londonu se drastično poboljšao. To je posljedica politika koje je provodio aktuelni gradonačelnik Sadiq Khan iz Laburističke stranke.

Broj škola koje su bile uzročnici ilegalnog zagađenja zraka smanjio se sa 455 na 14. Smanjio se i broj stanovnika koji žive u područjima nelegalnog zagađenja za čak 94 posto.

Britanski glavni grad je uspio u tome jer je uspostavio područja u kojima uopće nema i ne smije biti zagađenja. Svi oni koji žele motornim vozilom ući u centar grada moraju za to platiti naknadu. Pretpostavlja se da je zbog toga emisija ugljenmonoksida smanjena za 12.300 tona.

Plan vlasti je da do 2021. u područjima bez zagađenja živi 3,8 miliona ljudi. Očekuje se da će to smanjiti broj ljekarskih pregleda za jedan milion u narednih 30 godina i da će zdravstvenom fondu uštedjeti pet milijardi funti.

Međutim, borba Londona protiv zagađenog zraka daleko od toga da je završila. Veliki broj ljudi još živi u dijelovima grada gdje postoji zagađenost. Očekuje se da će borba protiv ovog problema imati i pozitivne posljedice po cijelu britansku ekonomiju, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME