Portal 072info

Kako je nestao navijački interes za reprezentaciju ili 3.825 pokazatelja da ovo nije dobro…

Bosna i Hercegovina sinoć je na Bilinom polju dočekala Lihtenštajn. Po drugi put u ovoj godini naši najbolji fudbaleri istrčali su na travnjak u Zenici. Ono što je obilježilo susret, a da nije riječ o sportskom rezultatu i potezima igrača, jeste izuzetno slaba posjeta. Nezapamćeno slaba posjeta. 

Tačno 3.825 gledalaca posmatralo je duel Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna, što je najmanja posjeta u posljednjih 10 godina na jednoj reprezentativnoj utakmici u kojoj je naša država bila domaćin. Taj podatak itekako bi trebao upaliti crveni alarm u krovnoj kući bh. fudbala.

Da se razumijemo, “A” reprezentacija posjeduje nevjerojatan potencijal! Svjetske zvijezde poput Džeka, Pjanića, Kolašinca okupljanju mase gdje god da se pojave. Pomenuti igrači nerijetko znaju obaviti i treninge pred većim brojem gledalaca nego što je sinoć posmatralo službenu utakmicu u Zenici. 

I, problem zašto je to tako ne leži u Zenici, niti u navijačima koji su bili na utakmici, već u marketinškoj i komunikacijskoj strategiji NSBiH, principima rada odjela marketinga i komunikacija i očitom nepostojanju dovoljnih kapaciteta da se reprezentacija adekvatno brendira i pozicionira na tržištu, što bi, u slučaju uspješnosti, rezultiralo konstantnom zainteresiranošću svih prethodno definisanih ciljnih skupina.

U današnje vrijeme, nije dovoljno tek tako kačiti linkove na društvene mreže, organizirati press konferenciju pred utakmicu i dati tu i tamo neku servisnu informaciju. Očito je nepostojanje nikakvog sistema i plana kada je planiranje promocije jedne reprezentativne utakmice u pitanju, a to se lahko može vidjeti kroz najavni vizual susreta (https://bit.ly/2kyTQLF), čija neusklađenost s bojama naše države i nedostatak emocija naprosto stvaraju osjećaj dosade od samog pogleda. 

Dosada je dobra riječ, jer sam se u toku sinoćnje utakmice nerijetko uhvatio kako mi pažnju odvlači telefon, a ne sama utakmica. Današnja fudbalska utakmica nije samo susret dvije ekipe u trajanju od 90 minuta +- nadoknadno vrijeme, već ozbiljna manifestacija, koja mora imati dodatni sadržaj i zanimljivosti kako bi privlačila mase i stvarala “Match day experience” vrijedan prepričavanja. Sinoć toga, naravno nije bilo.

Šta smo mogli uraditi po pitanju promocije uoči odigravanja reprezentativne utakmice? Na ovo pitanje se može napisati ozbiljan elaborat, uključujući brojne aktivnosti, poput otvorenih treninga gdje navijači mogu dobiti priliku da vide izbliza svoje idole (Džeko, Pjanić…). 

Sigurno je da bi među prvim dijelovima tog elaborata bile upute o formiranju cijena karata za utakmice reprezentacije, gdje gotovo nevjerovatno zvuči da su za sinoćnju utakmicu navijač za tribinu Zapad morali izdvojiti čak 40 KM (!?), što je u brojnim bh. domaćinstvima dovoljno da se sedmica “pregura”.

A, da ne počnem o tome kako korištenje društvenih mreža, komuniciranje s jasnim smjernicama i dijeljenje online sadržaja, uz zanimljive aktivnosti, takmičenja, navijačka nadmetanja LIVE na YouTube, Facebook, Web, Instagram… mogu napraviti značajan doprinos za povećanje posjete i prodaje po svim osnovama. 

Zbog loše komunikacije, pristupa u oglašavanju i nedostatku konkretnih aktivnosti, koje će reprezentaciju približiti običnim građanima sinoć se desila jedna vrlo zanimljiva stvar. NSBiH podijeli oko 4.500/ 5.000 karata za domaće utakmice prijateljima, sponzorima, porodicama igrača, uposlenicima i slično, i uzimajući u obzirom gledalaca na susretu, čak nisu ni svi došli, koji su dobili pozivnicu za susret.

Nažalost, ovako organizirana manifestacija nikako ne može biti u interesu nikoga od nas, jer ako je njen cilj promocija sporta, fudbala, naše države i potencijala, ništa od ovoga nismo promovirali. Da se dobro i ispravno radilo Bilino polje bi bilo puno. Vjerojatno postoje negdje izvještaji šta su radili odjeli za marketing i komunikacije sve ovo vrijeme, obzirom da su pripreme za domaći susret trajale nekoliko mjeseci, ali bilo je to očigledno premalo vremena da se smisli neki zanimljiv i inovativan prijedlog. Naš maksimum je bila vijest na službenoj stranici NFSBiH “Zmajevi započeli pripreme…”.

Kvalitet obavljenog posla ne dolazi sam po sebi, niti je garant za uspjeh što veći broj ljudi u kancelarijima. Predanost, emotivna povezanost s onim čime se bavite uz dokazano znanje. Svega nam fali…

scsport.ba

Podijelite članak
  • 17
    Shares