Portal 072info

Kako je Nikola Tesla zamišljao 21. vijek?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ove godine bit će obilježena 160. godišnjica rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih izumitelja svih vremena.

Iako je iza sebe ostavio ogroman broj izuma, Tesla je često promišljao i o budućnosti. Tokom 1930-ih njega su u hotelu “Governor Clinton” u New Yorku često posjećivali novinari New York Timesa i Timea s kojima je razgovarao o svojim počecima, ali i o onome što nas tek čeka u 21. stoljeću.

Nauka prioritet

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Genijalni Tesla zamišljao je svijet u kojem će prioritet za čovječanstvo postati naučna otkrića, a ne ratovi. Tada je govorio kako najciviliziranije zemlje na svijetu najviše što mogu troše na ratovanje, a najmanje na obrazovanje. Prema njegovom mišljenju, u ovom stoljeću taj će se prioritet promijeniti, a govorio je kako će borba protiv neznanja biti slavnija nego smrti na bojištu, a jednako tako će i otkrića novih naučna istina postati važnija od sukoba diplomata.

Govorio je i o novinama svog doba koje su tada naučna otkrića i nove filozofske koncepte shvaćale kao vijesti, dok će po njemu političke kontroverze i zločin dobiti mizeran prostor, a s naslovnica će vrištati slavna otkrića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prehrana i zdravlje

Prema kraju svog života, Tesla je imao i pomalo neobične teorije o onome kakva bi trebala biti optimalna ljudska prehrana. Sam je jedva jeo med i mlijeko u posljednjim danima, vjerujući da je to najčišći oblik hrane. Zbog takve prehrane je izgubio i na kilaži, što je doprinijelo zabludama da je spao na prosjački štap pred kraj života. Sam je izbjegavao meso, a predviđao je da će razni stimulansi poput kafe, čaja i duhana nestati – jer jednostavno će prestati biti atraktivni, dok će se alkohol i dalje konzumirati. U njegovoj prognozi je bilo i kako će biti dovoljno žita i žitnih proizvoda da se hrani cijeli svijet, čak i populacija Kine i Indije koje su bujale.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Roboti

Krajem 19. stoljeća počeo je raditi na robotici kad je patentirao čamac na daljinsko upravljanje, a u svojim je predviđanjima govorio da ćemo brojne aktivnosti koje obavljaju ljudi u budućnosti prepustiti robotima. Govorio je i o tome da će roboti u 21. stoljeću zauzeti mjesto koje je robovska radna snaga imala u antičkim civilizacijama, što će ljudima ostaviti prostora da ostvaruju više životne ciljeve.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zaštita okoliša

Iako je govorio o američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA), koju ćemo vidjeti kroz stotinjak godina, to se ostvarilo puno ranije. Tesla je govorio o higijeni i tjelesnoj kulturi koje će biti prepoznate kao grane obrazovanja i vlasti, ali i o istoimenom ministarstvu koje bi 2035. trebalo američkom predsjedniku biti puno važnije od ministarstva za ratovanje (odbranu). Govorio je tada kako će djeci i unucima zagađenje plaža biti nezamislivo kao što je njemu tada bio život bez kanalizacije. Opskrba vodom puno će se bolje nadzirati, a prema Tesli – samo će luđaci piti nesteriliziranu vodu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Buka/Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)