Kako je Opća bolnica spasila zdravstveni sistem od kolapsa: “Hoću da spasiš ovo zdravstvo koje je uništeno, preuzmi ovo” – rečenica od koje je sve krenulo

3 22

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović sredinom prošle godine došao je na čelo Opće bolnice, nakon golgote koju je prošao sa direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, , piše Press.

Ubrzo po njegovom dolasku Urgentni centar Opće bolnice počeo je sa radom 24 sata, sedam dana u sedmici.

Sedam vrsnih ljekarki, specijalista urgentne medicine potpomognute sa po jednim ljekarom internistom i hirurgom te medicinskim sestrama i tehničarima, preuzeli su na sebe ogroman posao – bez imalo straha i puni entuzijama. Bio je to potpuno novi način rada na Urgentnom centru Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, a sve u vrijeme pandemije koronavirusa i u vrijeme “zatvaranja” KCUS-a kojem se moglo prići samo ukoliko ste pravi sretnik.

U nepredvidivim okolnostima, novom okruženju i uslovima za rad, Opća bolnica je u samo 20 dana rada podigla broj operacija za 203 puta, a takva dinamika nastavila se i u danima koji su uslijedili, pa sve do danas.

Brojni vrsni ljekari koji su bili primorani napustiti KCUS uslijed “razilaženja mišljenja” sa prof. Izetbegović, našli su svoje utočište u timu Opće bolnice i priključili se u radu svojim kolegama.

Uporedo sa poslom koji su vrlo uspješno obavljali, Opća bolnica, a posebno prof. dr. Ismet Gavrankapetanović našao se ponovo pod direktnim i indirektnim pritiscima instruiranih sa njemu dobro poznatih adresa.

Na koncu, uslijed velikog broja zaraženih koronavirusom, Opća bolnica sa svojim uposlenicima uspjeva i da se reorganizuje, te omogući smještaj i Covid pacijenata, kojih je trenutno više smještenih u Općoj bolnici, nego u Podhrastovima.

Funkcionisanje Opće bolnice bez stvaranja panike i sistematičan pristup svim zadacima pred kojima su se našli sigurno je uspjelo vratiti nadu građanima i spriječilo potpuni kolaps zdravstvenog sistema, posebno ako imamo na umu da se sve ovo odvija u periodu panike i nesigurnosti koje vladaju.

Vrlo je važno podsjetiti se čijom konkretno zaslugom je, u pravo vrijeme i na pravo mjesto došao pojedinac koji je znao uspostaviti poželjno radno okruženje i rasporediti sve poslove na način da niko od građana ne ostane uskraćen za zdravstvenu uslugu koja mu je potrebna.

-Fahrudin Radončić me pozvao i kazao mi da traži od mene da se uključim. Ja sam bio vrlo otvoren i rekao mu da ne pripadam nijednoj stranci niti mislim pripadat. Rekao sam da mogu da im pokvarim sve koalicije i da nisam tip čovjeka koji može da sluša bilo kakva naređenja osim medicinska. Jednostavno sam tako setovan. Na što mi je on rekao da mu i ne trebam politički – ja hoću da spasiš ovo zdravstvo koje je uništeno. Preuzmi ovo – kazao je otvoreno prof. dr. Ismet Gavrankapetanović u svom gostovanju na FACE-u.

U narednom periodu i sa formiranjem nove Vlade Kantona Sarajevo važno je uložiti napore da se ovako dobra priča unaprijeđuje, gradi, da se ulaže u nju, jer je u sigurno najizazovnijem i najtežem periodu, Opća bolnica uspjela biti svjetionik svim građanima.