Portal 072info

Kako je pjevač postao simbol nade za Palestince

607_20131127102251_1879291377

Ovogodišnji pobjednik muzičkog takmičenja „Arapski idol“ je Muhammad Assaf, Palestinac odrastao u izbjegličkom kampu u Gazi. Assafov cilj bio je, kako kaže, uliti nadu milionima palestinskih izbjeglica i pokazati im da ništa nije nemoguće.

Pjevač, koji ima 24 godine, izjavio je na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku da on, kao prvi arapski ambasador dobre volje za mlade pri Agenciji UN-a za palestinske izbjeglice, osjeća „težinu odgovornosti“ za istupanje u ime mladih Palestinaca.

„Želim da uradim nešto… za moju zemlju, za moj narod“, rekao je Assaf i dodao: „I želim da Palestinci osjete da nada postoji, bez obzira koliko životni uslovi bili teški, i koliko su teške prepreke na koje nailaze”.

Assaf je stigao u New York radi učešća na manifestacijama organizovanim povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom, te se u ponedeljak navečer na koncertu pod patronatom Ujedinjenih nacija pojavio zajedno sa palestinskim pjevačem i flautistom Naijem Bargoutijem.

Pjevaču, koji je odrastao u izbjegličkom kampu Kan Junis u pojasu Gaze, malo je nedostajalo da se ne pojavi na takmičenju „Arapski idol“, pošto je prvo morao da moli vladajući pokret Hamas da ga pusti da izađe iz Gaze, a onda je morao i da potplati egipatske graničare ne bi li ga pustili da uđe u Egipat.

Assaf je sasvim slučajno dospio na takmičenje, nakon što je njegov prijatelj odustao od takmičenja pošto ga je čuo kako pjeva u školi i na vjenčanjima. On mu je prepustio sopstveni termin na audiciji za „Arapskog idola“ jer je smatrao da Assaf ima bolji glas i veće šanse da pobijedi.

Assafu je kao pobjedniku takmičenja pripala nagrada u vidu ugovora za snimanje albuma, a već tokom boravka u Sjedinjenim Državama, promovisao je isti.

Mladi pjevač je izrazio želju za skorim povratkom u Gazu kako bi vidio svoje roditelje. Oni, naime, nisu dobili vize kako bi otišli u Sjedinjene Države da prisustvuju nastupu svoga sina u sjedištu Ujedinjenih nacija.

federalna.ba

Podijelite članak