Kako je SDA prepuštala kantone HDZ-u

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

I dok su vlasti na državnom i federalnom nivou formirane, daleko manje pažnje javnosti privlači kantonalni nivo, a više od šest mjeseci nakon izbora SBK i HNK čekaju na formiranje svojih vlada. U SBK situacija je čista, odnosno u ovom kantonu će zbog raspodjela mandata vlast izvjesno činiti SDA i HDZ, međutim, još nije posve jasno ko će u vlast u HNK, tačnije koga će HDZ izabrati za svog partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Manje od polovine

Ipak, osim matematike, i sam način formiranja vlasti u ovim kantonima vrlo je zanimljiv.

Kada je riječ o SBK, na čelu ovog kantona ostat će Tahir Lendo. Ipak, od osam ministara, pet će činiti Hrvati i samo tri Bošnjaci. I u tome ne bi bilo ništa sporno da u SBK većinu stanovništva ne čine Bošnjaci.  Prema popisu iz 2013., Bošnjaka u ovom kantonu ima 57,58 posto, Hrvata 38,33 posto, Srba 1,19 posto i ostalih 2,90 posto.

I dok SDA danas vodi žestoku kampanju protiv trojke uz optužbe da su HDZ-u i SNSD-u prepustili svu vlast i oštetili Bošnjake, SDA je Bošnjacima, kojih je u ovom kantonu skoro 60 posto, osigurala manje od polovine ukupnog broja ministara.

 Dodatno ministarstvo

U HNK, s druge strane, do sada je nepisano pravilo bilo da i Bošnjaci i Hrvati dobivaju po šest ministarstava, s tim što je premijer bio Hrvat. Kada je u pitanju formiranje Vlade HNK, još nema zvaničnih dogovora i još se vode neformalni sastanci. HDZ je u ovom kantonu skloniji zaobići SDA i formirati vlast sa SDP-om, Narodom i pravdom, HDZ-om 1990 i HRS-om. Prema kuloarima, SDA je toliko očajna da bilo gdje opstane na vlasti da je u ovom kantonu navodno spremna HDZ-u ponuditi dodatno, sedmo ministarstvo i bošnjačku komponentu svesti na samo pet ministarstava.

Slično kao što su radili već prije u SBK, gdje su, i pored više zastupnika i bošnjačke većine u ovom kantonu, HDZ-u davali više ministarstava. Zamislite samo da su to uradile stranke trojke, kakav bi narativ o izdajama, podaništvu i prepuštanju pozicija bio na sceni. No, kada to SDA čini godinama unazad, to se ni u javnosti ni u trojci ne problematizira.

Dvije trećine

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu HDZ trenutno ima 11 ruku, HDZ 1990 tri, HRS dvije, SDP tri i NiP jednu. To bi bilo 20 potrebnih glasova za potvrđivanje nove vlade. Također, DF ima dvije, SDA sedam i NES jednu ruku. 

Avaz