nusret salt bae 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 18, 2021 @ 8:20
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Nusret Gökçe, rođen 1983. pod nadimkom Salt Bae, turski je kuhar, zabavljač i ugostitelj čija je tehnika pripreme i začinjavanja mesa postala internetski hit u januaru 2017. godine.

FIXGEHALT

On je danas “svjetska faca”. Vlasnik je Nusr-Et, lanca luksuznih steak housea. Od 2021. ima podružnice Nusr-Et u Turskoj, Grčkoj, Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

NER FIT

Naziv njegovog lanca restorana dolazi od njegovog vlastitog imena i “Et”, što na turskom znači “meso”.

Gökçe je rođen u Erzurumu u Turskoj u kurdskoj porodici. Otac mu je bio rudar. Porodične finansije prisilile su ga da napusti školu u 6. razredu, u dobi od 11-12 godina, kako bi radio kao mesarski šegrt u četvrti Kadıköy u Istanbulu.

Gökçe je posjetio nekoliko zemalja, uključujući Argentinu i Sjedinjene Američke Države između 2007. i 2010., gdje je besplatno radio u lokalnim restoranima, kako bi stekao iskustvo kao kuhar i ugostitelj.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Nakon povratka u Tursku, otvorio je svoj prvi restoran u Istanbulu 2010. godine, a kasnije je otvorio restoran u Dubaiju 2014.

U januaru 2017. postao je poznatiji kao Salt Bae kroz niz viralnih internetskih videa i memeova koji ga prikazuju kako reže meso i posipa ga solju. Videi kako priprema jela kao što je “Ottoman Steak” objavljeni na Twitter nalogu njegovog restorana, postali su viralni.

Objava je na Instagramu pregledana 10 miliona puta, nakon čega su ga prozvali “Salt Bae” zbog svog specifičnog načina posipanja soli: ispuštanja s vrhova prstiju na podlakticu, a zatim na posudu.

Zbog popularnosti ovih videa, Gökçe je postao globalno poznat i njegove restorane počele su posjećivati brojne poznate osobe, poput političara i zvijezda šou biznisa iz cijelog svijeta. Nusret sam često izlazi među goste restorana i lično im reže i soli meso.

Uprkos međunarodnoj slavi, rane stručne recenzije njegovog steakhousea u New Yorku 2018. bile su generalno negativne. Steve Cuozzo iz New York Posta nazvao je restoran “najvećom javnom pljačkom”, a Joshua David Stein je u GQ-u nazvao odrezak običnim, a hamburgere prepečenim.

Drugi kritičari opisali su jela kao “presoljena i precijenjena”, kazali da je “meso bilo tvrdo s mrvicama masnoće i hrskavice i ozbiljno mu je nedostajalo okusa”. Recenzenti su opisali iskustvo u restoranu kao “precijenjeno”.

Međutim, recenzenti za zabavu su bili pozitivniji. Robert Sietsema iz Eatera kazao je: “Ako namjeravate ocjenjivati ​​novu njujoršku podružnicu Nusr-Et samo kao steakhouse, vjerovatno ćete biti razočarani… Ako, s druge strane, procjenjujete mjesto kao teatar za večeru, smatrat ćete to zadovoljavajućim – ali samo ako je Salt Bae tu”.

Jasno je da on pruža više od večere, a to je spektakl, za koji se i papreno plaća. Očito je da je upravo to ono što se traži, jer se mreža njegovih restorana stalno širi, a mnogi hrle da u njima objeduju i da se po mogućnosti upoznaju sa Nusretom. 

U oktobru ove godine on se našao na meti britanskih istržitelja jer je jednoj mušteriji u njegovom britanskom restornu jelo naplaćeno čak 37.000 funti.

LIDER