Portal 072info

Kako je spašen meksički skakač u Mostaru: Izgubio je svijest i nastavio tonuti (VIDEO)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U subotu je završeno trodnevno takmičenje u Mostaru u skokovima sa Starog mosta, koje su treću godinu zaredom osiguravali pripadnici Interventne spasilačke službe Mostar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ukupno 15 pripadnika ISS Mostar podijeljeno je u timove koji su imali pune ruke posla, i jako otežane uslove rada, navodi se u saopštenjukoje su objavili na službenoj Facebook stranici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Prvi je dan, u izrazito otežanim uslovima radi velikog vodostaja koji je zadao puno napora da se isprati svaki skok i vrati se svaki put na startnu poziciju, ipak prošao mirno i bez intervencija. Drugi dan u fizički nešto lakšim uslovima, ali s puno većom odgovornošću s obzirom da su i skokovi sve zahtijevniji pa je i mogućnost greške takmičara koja sa sobom neminovno nosi težu ili lakšu povredu veća”, navodi se.

Drugi i treći dan takmičenja, zabilježene su dvije teške povrede. Tokom priprema za kvalikacijske skokove skokom sa Starog mosta ozlijeđena je aktuelna prvakinja Red Bull Divinga Rhiannan Iand, koju su pripadnici spasilačke službe čamcem niz Neretvu odvezli prema Kliničkom centru “Dr. Safet Mujić”. Dan poslije, povrijeđen je i Sergio Guzman, Meksikanac koji je također prevezen na medicinsko zbrinjavanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Među prvim skokovima drugog dana povreda oba koljena pri udaru u vodu i nemogućnost održavanja na vodi skakačice R.I. za tim ISS-a, koji je izvršio izvlačenje, imobilizaciju i transport, je bilo još jedno upozorenje kako je svaki skok potencijalna intervencija u kojoj samo naša brzina i uigranost skakače dijele od smrti. Da je to tako pokazalo se i treći dan kada se desio najgori mogući scenario koji se mogao predvidjeti. Skakač S.G. je nezgodno upao u vodu te mu je pri udaru o površinu izbijen dah i izgubio je svijest, nakon čega je samo nastavio tonuti bez da se “ukaže” na površini”, stoji u priopćenju ISS-a Mostar.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Guzman je pronađen na pet metara dubine, tonuo je, a spasila ga je izuzetna reakcija ronilaca.

“Pri samom dnu, u nesvjesnom stanju krećući se nizvodno s tokom je od vremena upada u vodu do pronalaska i dizanja na površinu trajalo osam sekundi. Unesrećenom su otvoreni dišni putevi te je dovučen do obale gdje je tek nakon jedne minute došao svijesti, nakon čega je ‘upakovan’ na spinalnu dasku unutar tri minute od skoka i transportovan čamcem do vozila hitne pomoći”, navodi se.

Inače, kako Dnevni list danas saznaje skakač Sergio Guzman se još uvijek nalazi u mostarskoj bolnici. No, s njim je sve u najboljemredu, iako se u početku sumnjalo i na teže ozljede vrata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zadržan je preko vikenda na dodatno promatranju, a već sutra, u ponedjeljak, će biti otpušten iz mostarske bolnice.

Fokus.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME