Kako je Vlada FBiH raspodijelila 30 miliona KM: Zaobilaze li namjerno Zenicu gdje ne vlada SDA?

Podijelite vijest

Vlada Federacije BiH objavila je Javni poziv za podnošenje prijava za finansiranje/sufinansiranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja jedinica lokalne samouprave u FBIH, na koji su općine i gradovi mogli aplicirati do 30. juna ove godine, piše Raport.

Kako je regulisano Javnim pozivom, na poziv su se mogle javiti općine i gradovi iz oblasti putne i komunalne infrastrukture, za objekte obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te za ostale objekte od značaja jedinice lokalne samouprave.

Posebno je simptomatično kako su Odlukom Vlade FBiH o raspodjeli sredstava u iznosu od 28.999.305,81 KM dodijeljena sredstva određenim općinama za projekte koji se ne realiziraju na području tih općina nego na području Zenice?!

ČITAJ JOŠ:  Bisera Turković tek treća po broju glasova unutar liste SDA za Parlament BiH

Tako je Općina Doboj Jug dobila 100.000 KM za parterno uređenje oko Islamskog centra u okviru Projekta izgradnje islamskog centra “Sultan Ahmed” u Zenici, u kategoriji projekata “ostali objekti od značaja za jedinicu lokalne samouprave”. Identičan primjer je i sa Općinom Kakanj, kojoj je uplaćeno 200.000 KM za parterno uređenje oko Islamskog centra u okviru Projekta izgradnje islamskog centra “Sultan Ahmed” u Zenici. Apsurdima tu nije kraj pa je i Općina Tešanj, također, dobila 99.000 KM za parterno uređenje oko Islamskog centra u okviru Projekta izgradnje islamskog centra “Sultan Ahmed” u Zenici, u kategoriji projekata “ostali objekti od značaja za jedinicu lokalne samouprave”.

ČITAJ JOŠ:  Konaković najavio izbacivanje SDA iz vlasti na svim nivoima: Narod je kaznio Izetbegovića

Shodno navedenom, nameće se logično pitanje kako je Islamski centar u Zenici od značaja za jedinicu lokalne samouprave, naprimjer, u Doboj Jugu, baš kao i u Tešnju ili u Kaknju?

Da je Vlada FBiH negativno nastrojena prema Gradu Zenici svjedoči podatak da je Grad Zenica aplicirao sa 11 projekata u vrijednosti oko dva miliona KM, a odobrena su im sredstva za svega tri projekta ukupne vrijednosti 297.522,49 KM.

Zanimljiv je podatak i to kako je više sredstava odobreno puno manjim sredinama i to Općini Kakanj čak 920.000 KM, Gradu Visoko i to 630.466,60 KM, Općini Breza i to 450.000 KM, Općini Busovača i to 720.000 KM…

Iz svega navedenog jasno je zaključiti da je Vlada FBIH bila naklonjena općinama i gradovima gdje su njihovi (grado)načelnici, dok je kaznila građane u kojima su građani birali (grado)načelnike koji nisu kadar SDA.

ČITAJ JOŠ:  "Samo Sebija može biti novi lider SDA"

Ostati će enigma kako je izgradnja određenih projekata u Zenici od interesa za jedinice lokalne samouprave u Doboj Jugu, Kaknju i Tešnju?

Međutim, od nesposobne Vlade FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem nakon najveće poslijeratne pljačke države i afere “Respiratori, ne može iznenaditi više ništa. Ipak, valjda nekad i objasne po kojim kriterijima su raspodijelili skoro 30 miliona maraka, stranačkom, nacionalnom ili pak nekom drugom metodom?

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Podijelite vijest