Kako Mask i Zuckerberg motivišu svoje zaposlene

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iako su kompanije poput Facebooka i Tesla Motorsa nastale na osnovu ideja za genijalne proizvode, menadžeri tih kompanija za svoje rezultate mogu da zahvale inspiraciji svojih zaposlenih.

Kako bi godinama ostao na vrhu, menadžement tih kompanija mora podsticati kulturu učenja u svojoj kompaniji. Ovo je 5 načina.

1. Stvorite kulturu postavljanja pitanja

Koliko puta ste pitali svoje ljude u timu ima li pitanja i niko od njih nije digao ruku? Menadžeri koji održavaju kulturu postavljanja pitanja imaju dobre osnove za rast svoje kompanije. Da Elon Musk nije stalno sebi postavljao pitanja kako i zašto kompanija ne bi bila jedna od najinovativnijih na svijetu, već samo još jedna auto kompanija u nizu.

Važno je da vaši zaposleni pitaju: “Kako to radimo?”, “Zašto to radimo?”, “Koliko nas to košta?”. Kada su ohrabreni da pitaju takva pitanja, osjećaće se više uključeni u poslovanje kompanije, a samim tim i emotivnije vezani za kompaniju, a usput će kada znaju kako i zašto se nešto radi, lakše moći sami dati kvalitetne prijedloge.

2. Budite otvoreni za promjene

Kako bi kvalitetne ideje mogle uopšte biti kreirane i implementirane, važno je da zaposleni imaju osjećaj da su menadžeri otvoreni za promjene. Uzmimo za primjer Netflix, Reed Hastings je posao započeo tako da je slao DVD-ove video sadržaja svojim korisnicima na adresu i bio je dosta uspješan u tome.

Kako je DVD polako nestajao s tržišta, Reed i njegovi ljudi su kompletno napustili tu tehnologiju i prvi krenuli sa streamovanjem svog sadržaja online. Iako je kompanija kompletno zaokrenula svoj biznis model, ta promjena im je donijela eksponencijalan rast do te mjere da postoji planetarno popularna fraza “Netflix & chill”.

3. Motivišite svoje zaposlene da uče

Već je uobičajena praksa da kompanije motivišu svoje zaposlene da uče i rade na svojim vještinama, ali koliko njih u praksi to zapravo i radi? Google, na primjer, dozvoljava svojim zaposlenima da 20 odsto svog vremena u sedmici provedu učeći. Motivisanje zaposlenih da rade na sebi nakon radnog vremena i nije neka pohvala.

Istina, oni najambiciozniji će to svakako i sami raditi, ali izdvajati vrijeme u radnom danu kako bi učili i radili na sebi, bez obzira što će rješavanje zadataka možda i trpjeti – to bi se već smatralo ozbiljnom kulturom učenja.

4. Vodite se strašću

Nikome nije drago kad njegov šef apsolutno ne mari za projekat i samo gleda projekte/zaposlene kroz uloženo/zarađeno. Ako posmatrate javne nastupe Marka Zuckerberga, možete uočiti da svaki put kada priča o projektu ili ideji na kojoj Facebook radi, da je jako uzbuđen oko toga.

Strast koju on pokazuje motiviše zaposlene, ali i investitore da se više angažuju oko svojih ciljeva. Nemojte da se stidite da pokažete strast i budete uzbuđeni i optimistični oko projekata na kojim radite.

5. Vodite se primjerom

Ranije ove godine, Tesla je imao problema sa bezbjednošću u jednoj od svojih fabrika. Umjesto da pošalje empatični kružni mail, Elon Musk je obavijestio svoje zaposlene da sve probleme koje uoče od sada mogu slati direktno na njegov e-mail.

Takođe, obavezao se da će posjetiti sve Tesline fabrike da bi pogledao koje se bezbjednosne mjere preduzimaju. Svojim primjerom je pokazao da je spreman izaći s njima na teren i uvjeriti se da se stvari mijenjaju. To su odlike pravog vođe.

Investitor.me