ss 13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Estetika nije jedino što bi trebalo da vas zabrinjava kad su u pitanju masne naslage na tijelu. One mogu negativno djelovati i na organe poput mozga, jajnika, srca…

Masnoća i glava – Rizik od nastanka migrene povećava se kod 40 posto mladih žena koje imaju višak masnih naslaga na stomaku.

Masnoća i mozak – Manjak kilograma je povezan s 36 posto većim šansama za razvoj demencije, dok gojaznost znači 42 posto veći rizik, navodi se u rezultatima studije provedene na školi za javno zdravstvo Džons Hopkins.

Masnoća i kosti – Japanska studija pokazala je da kod žena, nakon menopauze, koje imaju višak kilograma, postoji veća šansa za nastanak lomova, dok su veoma mršave osobe u rizičnoj grupi od lomova kostiju u vratu i rukama.

Masnoća i grudi – Nakon menopauze, kod gojaznih žena primijećen je povišen rizik za čak 30 do 60 posto od razvoja raka dojke.

Masnoća i srce – Studija je pokazala da gojaznost znači i veći rizik, čak 32 posto, za razvoj koronarnih bolesti.

Masnoća i jajnici – Čak šest posto slučajeva neplodnosti se odnosi na gojaznost, dok je isti procent zabilježen i kod žena koje imaju manjak kilograma.