Kako med i limun djeluju na naš organizam

Većina ljekara koji su zaista spremni da daju dobre savjete svojim pacijentima uključuju med i limun u svoje preporuke i za to imaju dobar razlog.

Ljekari iz cijelog svijeta potvrdili su da konzumiranje ove mješavine svakog dana ima velike zdravstvene koristi za ljudski organizam.

Poboljšava zdravlje crijeva

Jedan od ključnih koraka u održavanju zdravog načina života je održavanje zdravlja crijeva, a mješavina meda i limuna omogućava bolji rad metabolizma koji je neophodan kada se probudite. Ova kombinacija poboljšava metabolizam jer zidove želuca ostavlja u stabilnom stanju za probavu hrane koja se uzima tokom dana. Takođe, limunov sok je koristan kada je riječ o ublažavanju nadutosti i refluksa kiseline.

Čisti digestivni trakt

Tokom probave, neke prehrambene supstance imaju tendenciju da se sakupljaju u digestivnom traktu. Čaša iscijeđenog limuna sa medom nakon svakog obroka očistiće sve te supstance koje se nakupljaju nakon obroka. Podiže imunitet, a dobar imunitet je preduslov za dobro zdravlje, naročito u sezoni gripe i prehlade. Vitamin C koji se nalazi u limunovom soku daje zadivljujuće rezultate kada se radi o suzbijanju prehlade i gripa. Ekstrakt limuna sadrži i saponine koji su neophodni pri liječenju oštećenja kože, a med je poznati prirodni antiseptik.

Smanjuje kiselost organizma

Kada je tijelo pretjerano kiselo veća je vjerovatnoća da ćete dobiti neku infekciju. Nakon što se razgradi, mliječna kiselina, u organizmu može da se nataloži do opasne granice koja je loša za organizam, čineći ga ranjivim na sve vrste infekcija. Zbog toga bi tijelo trebalo da ima uravnotežen nivo kiselosti u svakom trenutku. Limunska i askorbinska kiselina koje se nalaze u limunu topljive su u krvi, za razliku od drugih kiselina. Ako svakog dana popijete sok od jednog iscijeđenog limuna sa medom, sigurno ćete osjetiti promjene u vašem tijelu.

Podstiče hidrataciju

Podrazumijeva se da tijelo u svakom trenutku mora da bude hidrirano. Kada je tijelo u dehidriranom stanju, povećava se naprezanje kardiovaskularnog sistema, a dolazi i do češće pojave zatvora. Konzumacijom ove mješavine mogu se izbjeći ove komplikacije, jer su med i limun prirodni laksativi. Dobar saveznik u gubljenju kilograma.

Limun sadrži pektin i druga vlakna koja suzbijaju osjećaj gladi kada se konzumiraju. Kada mješavina limuna i meda stigne do želuca, reakcija između katalizatora pankreasa i meda povećava brzinu metabolizma i potrošnju masti u tijelu, čime se povećava i postotak izgubljenih kilograma.

Poboljšava izgled kože

Crvenilo i upala kože rezultat su nečistoća u krvi. Uz pomoć meda, krv se može pročistiti i upale na koži se mogu smanjiti. Ova mješavina pomaže koži da bude čista i blistava tokom cijelog dana.

Health & Human Research

Prethodni članakZbog nedolaska vijećnika parlamentarne većine na hitnu sjednicu vijeća, Zenica ostaje u finansijskoj blokadi
Sljedeći članakNovi Travnik: 20-godišnjak divljao Audijem i snimak stavio na internet, slijedi kazna