Kako milijarderi plaćaju manje poreza nego drugi ljudi

Screenshot 2 73
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Reporter BBC-a iz sjeverne Amerike James Clayton je obrazložio kako milijarderi plaćaju manje poreza nego većina drugih ljudi.

Elon Musk, Jeff Bezos i Warren Buffett su najbogatije osobe na svijetu. Većina drugih, koji su znatno manje bogati, plaća više poreza u odnosu na dohodak. Clayton je podsjetio na jednu od Buffettovih izjava iz 2003. godine.

“Plaćam federalnoj vlasti koliko i moj sekretar”, poručio je.

U nevladinoj organizaciji iz New Yorka ProPublica su analizirali nedostatke američke porezne politike. Tom prilikom su utvrdili da Jeff Bezos, osnivač kompanije Amazon, 2007. i 2011. uopće nije platio porez na prihod. Direktor Tesle Elon Musk porez na prihod nije platio 2018.

Steve Rosenthal iz think tank organizacije Centar za poreznu politiku (Tax Policy Center) je komentarisao ove činjenice.

“Za bogate postoje drugačija pravila u odnosu na nas. Oni zarađuju novac, a mi slabo oporezujemo”, ukazao je.

Zašto bogati plaćaju malo poreza na prihod? Zašto se čini da političari ništa ne rade da bi se to promijenilo?

Ljudi poput Bezosa i Muska ne ostvaruju prihod na osnovu plate, već na osnovu dionica u kompanijama. To je bitna razlika. Oni plaćaju porez samo onda kada prodaju dionice. Najveća porezna stopa u Sjedinjenim Američkim Državama po ovoj osnovi iznosi 20 posto. Međutim, porez na prihod ostvaren platom iznosi 37 posto.

“Tako ostvaruju veliku korist”, dodaje Rosenthal.

“Kupi, posudi i sahrani”

Novinar je ukazao na to da većina bogataša kada je riječ o porezima slijedi pravilo “kupi, posudi i sahrani” (Buy Borrow Die). Ono proizilazi iz toga što se porez plaća samo kada se prodaju dionice. To znači da nikada ne treba prodavati dionice.

Garrett Watson iz think tank organizacije Tax Foundation je obrazložio šta podrazumijeva strategija “kupi, posudi i sahrani. Kao ključni dio ove strategije je naveo potrošnju bez korištenja mnogo gotovine. Ukazao je da milijarderi uglavnom reinvestiraju.

Shodno prethodno navedenom, postavlja se pitanje kako kupuju primjera radi jahte i druge luksuzne stvari? Tada posuđuju. Doslovno posude novac, a garancija ili kolateral su njihove dionice.

Rosenthal je naglasio da se posuđeni novac uopće ne oporezuje. Osim toga, prilikom uzimanja posudbe iz banke omogućava im se prolongiranje plaćanja poreza.

Nakon što bogata osoba premine, njegovi srodnici ne moraju plaćati poreze na imovinu koju su naslijedili, a sve to je potpuno legalno.

Američki predsjednik Joe Biden pokušava da se suprotstavi strategiji “kupi, posudi i sahrani”. Međutim, za to ne dobija podršku Kongresa. Nije podržana ni ideja o oporezivanju neto bogatstva.

Dio stručnjaka smatra da porezna politika nije odgovarajuća te su zbog toga bogataši tokom pandemije koronavirusa postali još bogatiji. Vrlo je izgledno da će se to promijeniti, zaključio je BBC-ov novinar James Clayton.