Portal 072info

Kako napisati CV-i za posao? Evo šta poslodavci žele da vide

Close up of Curriculum Vitae title page
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mr.sc. Ljiljana Buhač dugogodišnja stručnjakinja i konsultantica za poslovnu komunikaciju za zagrebački Jutarnji list govorila je o onome na šta treba paziti prilikom pisanja životopisa, te kako se najbolje predstaviti budućem poslodavcu.

Na pitanje kako poslodavci čitaju CV-ije, odnosno na šta se najviše fokusiraju, Buhač kaže:

“Posebnu pažnju poslodavci posvećuju načinu na koji se kandidati predstavljaju u CV-iju, koliko su uložili u svoje dodatno neformalno obrazovanje, koliko se uključuju u rad lokalne zajednice – volonterstvo, da li je životopis napisan profesionalno – stilski i gramatički usklađen, koje vještine osoba posjeduje, te karakteristike koje svjedoče o mogućnostima uklapanja u timski rad.”

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Prof. Buhač tvrdi kako napisati dobar životopis nije laka stvar, a kandidati često olako i površno pristupaju njegovom pisanju.

“Dobar životopis je reklamna brošura i ulaznica za razgovor. Treba jasno i sažeto sadržavati sve bitne informacije o kandidatu: njegovo obrazovanje, radno iskustvo, te navedena sva iskustva i znanja potrebna za konkretno radno mjesto za koje se kandidira. Treba biti sažet na 2-3 stranice teksta. Sve detalje koji bi produžavali životopis potrebo je izbaciti, jer kandidat će imati priliku sve prezentirati na razgovoru za posao.”

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Evo osnovnih pravila koja treba ispoštovati pri pisanju životopisa:

– životopis treba biti uredan i pregledno napisan na računaru

– ne pretjerivati u bojama i fontovima – nije vrijeme za kreativnost

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– treba biti kratak – maksimalno dvije – tri stranice

– treba sadržavati sve informacije i kandidatu

– informacije se navode u obrnutom hronološkom redu – od najnovije prema starijim

– važno – obratiti pažnju na gramatiku i stil pisanja, te primijeniti pravila standardnog poslovnog jezika

– u životopis unijeti svoju osobnost

– životopis treba biti ugodan za čitanje,

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– biti iskreni – u laži su kratke noge

Također, male stvari čine razliku između kandidata: potrebno je navesti priznanja i nagrade ukoliko ih kandidat posjeduje, nagrade i aktivnosti kojima se bavi, te preporuke i kada nisu direktno vezane uz posao za koji se kandidovao – jer one kandidate uvijek prikazuju u pozitivnom svjetlu.

Članstvo u društvima, uključivanje u volonterske aktivnosti, način provođenja slobodnog vremena i hobiji svjedoče o kandidatu kao svestranoj i proaktivnoj osobi. Poželjno je da se u životopisu vidi motivacija za posao za koji se kandidat javlja i želja za sticanjem novih znanja, tehnika i vještina.

“Preporuka je da se koristi Europass format pri pisanju životopisa. Daje mogućnost da kandidat navede tačno svoje kompetencije, strukturiran je i iz njega se može iščitati gdje je kandidat stekao određena znanja i vještine. Naravno, kandidati će poštovati odluku poslodavca ukoliko u konkursu navede u kojem obliku želi da mu se CV-i životopis.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6