Kako napraviti smjesu za egipatsku depilaciju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

egipatska-depilacija-2Iako nam kozmetički saloni nude pozamašan broj mogućnosti kako da se riješimo neželjenih dlačica nekada one iziskuju dosta vremena i novaca. Ako želite da isprobate depilaciju koja se stoljećima koristila u starom Egiptu evo par savjeta kako da je vi sami napravite.

Ako je uspijevalo Kleopatri, zašto ne bi i vama!

Egipatska depilacija smatra se jednom od najučinkovitijih i najbezbolnijih metoda depilacije. Naime, šećerna pasta se lijepi samo za dlačice, ne i za kožu, što tretman čini manje bolnim. Istodobno se nježno odstranjuju odumrle stanice kože, zbog čega ona dugo vremena ostaje svilenkasta i glatka.

Ukoliko imate iskustva s uraslim dlačicama, razveselit će vas činjenica da će egipatska depilacija i taj problem u potpunosti eliminirati. Osim toga, šećerna pasta uklanja i vrlo male dlačice (3 mm),  što je još jedna velika prednost.

Rezultati obično traju 4-6 sedmica, a dlačice će s vremenom biti sve rjeđe i svjetlije.

Smjesu koju dobijete možete koristiti više puta. Naime, šećer je jedan od najboljih prirodnih konzervansa koji sprječava nastanak i razvoj bakterija te je potpuno higijenski i s neograničenim rokom upotrebe.

Sastojci:

2 šoljice šećera

1/4 šoljice vode

1/4 šoljice limuna

1 mala kašika meda (po želji)

Upute za pripremu:

Šećer uspite do vrha šoljice i potom ga stavite u manji lonac (po mogućnosti svjetlije boje u unutrašnjosti, kako biste mogli pratiti boju smjese prilikom kuhanja). Ponovite postupak s istom šoljicom.

Pripremite druge sastojke: iscijedite limun i procijedite ga uz pomoć gaze kako ne bi ostali sitni komadići. Umjesto limuna možete koristiti i vrećicu kupljene limunske kiseline. Bit će vam potrebna ¼ šoljice limunovog soka te ista količina vode.

Na laganoj vatri rastopite šećer. Dok je smjesa još gusta (šećer se ne smije rastopiti do kraja), dodajte limun i vodu (treba pripaziti, s obzirom da je burna reakcija šećera i hladne tekućine).

Kuhajte na najmanjoj temperaturi dok ne dobijete crvenkasto – zlatnu boju (otprilike 5-10 minuta).

Ugasite vatru i miješajte dok pjena ne nestane.

Smjesu uspite u staklenu ili keramičku posudu. Ovisno o posudi, možete staviti i papir za pečenje kako biste ju lakše izvadili jer će se smjesa stvrdnuti.

Upute za korištenje:

Pustite da se smjesa ohladi, ali ne previše. Možete nanijeti mali dio na unutarnju stranu podlaktice kako biste se uvjerili da smjesa nije previše vruća.

Uzmite šećernu pastu veličine manjeg oraha i rukama oblikujte kuglicu. Potom pastu razvlačite prstima dok ne dobije oblik žvake i posvijetli.

Šećernu pastu nanesite rukom na željeno područje u smjeru suprotnom od prirodnog rasta dlačica. Nanos paste otklanjajte malo po malo energičnim pokretima u smjeru rasta dlačica.

Kada otklonite sav naneseni sloj, istu pastu ponovo oblikujte u kuglicu i nanesite na novo područje na koži koje želite depilirati.

Ukoliko vam ovo u početku predstavlja problem, počnite s manjim nanosima koji će vam olakšati depiliranje.

Kada pasta omekša do te mjere da ju više ne možete skinuti pokretima ruke, smjesu uklonite toplom vodom ili depilaciju nastavite pamučnim trakama.

Ukoliko je pasta previše tvrda, razradite ju prstima ili posudu stavite u toplu vodu na nekoliko minuta, a ukoliko je previše mekana, ohladite je u hladnjaku.

Za idealne rezultate, koža mora biti čista i suha, a ne smiju se prethodno koristiti nikakvi losioni ili kreme za tijelo.

Preporučuje se nanošenje baby pudera, a osobito ukoliko pasta ne prianja dobro ili se znojite. Na ovaj način, pasta će se bolje hvatati za dlačice, a manje će se lijepiti za kožu.

Ukoliko u prvom pokušaju ne uspijete dobiti pastu od koje ćete moći napraviti kuglicu, bit će vam potrebne trake za depilaciju ili možete upotrijebiti staru krevetninu odnosno pamučne krpe koje ćete prethodno izrezati u trakice (one su jednako učinkovite, a sami ćete moći odrediti potrebnu veličinu).

Pastu drvenim štapićem nanesite na željeno područje, prekrijte trakama i pritisnite nekoliko puta u smjeru suprotnom od rasta dlačica.

Trake brzo i jako potegnite u smjeru rasta dlačica, a zatim ih možete upotrijebiti na novom području na koži.

Dina Mujaković