Portal 072info

Kako ne otići u crveno: Sedam trikova da uštedite novac

Osnova za stabilnu i zdravu finansijsku situaciju u domaćinstvu je poznavanje stvarnih troškova, kupovnih navika, usklađivanje potreba sa mogućnostima, ali i planiranje. Kako bismo to postigli, potrebno je redovno provoditi analizu ličnih finansija.

Finansijska stabilnost ne dešava se sama od sebe. Ona se, ističe Hata Begić, finansijski savjetnik u Udruženju za odgovorno upravljanje ličnim finansijama “U plusu”, postiže pravilnim i blagovremenim usmjeravanjem sredstava, planiranjem, ali i pridržavanjem plana.

– Ne postoji univerzalan model uštede koji bi bio prikladan za svakoga. Svako od nas mora pronaći način kako smanjiti troškove. Od veličine finansijskog problema u kojem se nalazite zavisit će u kojoj mjeri ćete morati smanjiti troškove. Prije svega, potrebno ih je razgraničiti na nužne (hrana, stanarina, troškovi režija) i one koji to nisu (putovanja, jelo i piće van kuće) – govori Begić.

Ukoliko niste vješti u ekonomisanju, stručnjaci predlažu svakodnevno zapisivanje, za šta i koliko vam je potrebno novca tokom 30 dana. Na taj način postići ćete pouzdaniji uvid u mjesečne izdatke, te da li postoje mogućnosti njihovog smanjivanja.

Troškovi koji nisu nužni, mogu se u potpunosti ukinuti ili barem značajno smanjiti, sve dok ne riješite poteškoće. Također, moguće su uštede i kod nužnih troškova.

Evo nekoliko prijedloga stručnjaka Udruženja:

1. Dobro proučite dvotarifni sistem električne energije, jer skuplja ima dvostruko veću cijenu od jeftine.

Za one koji to mogu pratiti, jeftina struja je u period od 14:00 do 17:00 sati, te od 23:00 do 8:00 sati ujutro narednog dana i nedjeljom cijeli dan. Ova satnica važi tokom ljetnog računanja vremena.

2. Pri kupovini električnih uređaja obratite pažnju na oznaku energetske učinkovitosti.

Uređaji s oznakom A troše 40 posto manje energije od onih sa oznakom D.

3. Planirajte kupovinu unaprijed.

U tržni centar idite sa listom potrebnih namirnica i pridržavajte se napisanog. Na ovaj način ograničit ćete impulsivno trošenje.

4. Ne idite u kupovinu gladni.

Naučno je dokazano kako u takvim slučajevima osoba troši više novca.

5. Kada je lijepo vrijeme automobil zamijenite biciklom ili na posao idite pješke, ako udaljenost nije prevelika.

6. Sakupljajte „siću“, koja vam smeta po džepovima i nemojte je trošiti na nepotrebne stvari.

Iznos će se vrlo brzo pretvoriti u konkretnu cifru.

7. Odjeću i obuću kupujte na sniženju ili rasprodaji.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box