Screenshot 4 590
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Psihologinje su otkrile koje su to ključne stvari koje će pomoći da strasti nikad ne nestanu u spavaćoj sobi.

Psihijatri otkrivaju da ne može samo jedna promjena poze začiniti seks i osvježiti stvari u spavaćoj sobi. Potrebno je malo više truda, ali prije nego krenete uvoditi neke nove stvari najbitnije je stanje u glavi. Stvorite pozitivnu atmosferu i razgovarajte o željama i fantazijama, prenosi Večernji list.

Bea Jaffrey, klinička psihologinja otkrila je za Marie Claire da je ključ dobrog seksa komunikacija, posvećenost i spontanost, a zajedno sa švicarskom psihijatricom Mary Jo Rapini otkrila je nekoliko odličnih savjeta za bolju situaciju u krevetu.

Otvorena i direktna komunikacija o seksu uvijek je na prvom mjestu, i tu se ne misli na igrice i šaputanje, već na otvoreni razgovor o tome šta vam se sviđa, a šta ne. Predložite stvari koje želite isprobati i nađite kompromis. Također je bitno da u tom razgovoru indirektno podižete samopouzdanje svom partneru. U istraživanju iz 2016. objavljenom u časopisu Journal of Sex Research otkriveno je da je seksualno zadovoljstvo bilo veće među dugogodišnjim parovima koji su jedno drugome davali komplimente i pozitivnu potvrdu tokom seksa.

Nakon što ste razgovarali, nemojte se uštogljeno držati i sve raditi po ‘nacrtu’. Čak i vrhunski seks ponekad može dosaditi, ako je sve uvijek isto. Pustite neka stvari ipak djelimično idu spontano. Dr. Jaffrey također preporučuje promjenu vremena i mjesta kako ne bi došlo do osjećaja ‘seksa po rasporedu’ jednom sedmično.

Jaffrey otkriva i da se predigra zapravo treba početi odvijati puno prije samog seksa, čak danima. “Ovdje govorim o mentalnoj predigri koja se događa danima unaprijed, a ne onoj koju imate neposredno prije seksa. Obavezno budite pažljivi prema partneru. Male geste i lijepi komentari važni su za dobro raspoloženje za seks.”

Kako biste partneru mogli reći što vam odgovara, poigrajte se malo sami sa sobom s vremena na vrijeme. Masturbacija je jedini način da istražite što vam zaista paše. Istraživanja su pokazala da masturbacija ne smanjuje želju za seksom s partnerom, baš suprotno.

Dobra muzika, masaža, svijeće i seksualne igračke – s niti jednim od ovih rekvizita ne možete pogriješiti. Seks će garantovano biti bolji nego bez toga.

Jako bitna stvar koju psihologinje napominju je da prestanete brojati koliko se često seksate s partnerom. Ne postoji idealna količina. Usredotočite se radije na kvalitet.