photography 933326 1280 696x464 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
Kurbani 2021

Možda vam je poznata agonija čekanja da upalite vaš automobil u zimskim danima ili pokrenete mobitel. Zašto se čini da se hladno vrijeme i baterije jednostavno ne slažu?

Američki bloger Hank Green u svom videu pojašnjava kako nije tehnologija ta koja vaše mobitele čini nefunkcionalnim na hladnoći, već je to hemija, što ovaj problem čini težim za riješiti.

Najkraće pojašnjenje jeste da se baterija oslanjaju na hemijske reakcije kako bi djelovale, a niske temperature usporavaju ili zaustavljaju te reakcije.

“Temperatura je mjerna jedinica vrućine, a na molekularnom nivou, vrućina je kretanje. Više temperature znače više molekularnog kretanja te više sudaranja molekula što znači bolje hemijske reakcije. U suštini, kada temperatura opadne, hemijske reakcije se usporavaju. Stoga primjećujete da neke baterija rade bolje od drugih tokom zime. Nisu sve napravljene od istog materijala, što čini da različito rade”, pojašnjava Green.

Postoje baterije koje gotovo nikako ne mogu raditi na hladnoći. Bloger, između ostalog, savjetuje da nikada ne iznosite daljinski za TV na temperature ispod nule, prenosi Klix.

U našim mobitelima uglavnom su smještene litij-ionske baterije. Iako su napravljene da podnose niske temperature, i one imaju svoja ograničenja. Performanse ovih baterija, kaže Green, prevare telefon da “misli” kako je prazan.

“Vaš telefon nema termometar što znači da ne zna koliko je hladno, pa samo pretpostavlja kako nema ništa baterije da bi odreagovao. Dakle, telefon vam govori da je baterija slaba kada je ustvari samo hladno. Stoga zagrijte bateriju da biste stvorili još reakcije i telefon će shvatiti da još može raditi”, kazao je Green u svom video blogu.

Podsjećamo, Apple inače upozorava da njihove uređaje s iOS-om, poput iPhonea i iPada, treba koristiti na temperaturama između 0 i 35 stepeni celzija. Temperature koje odstupaju iz tog okvira mogu skratiti rok trajanja baterije i prouzrokovati da se uređaj ponaša neuobičajeno.

Tehno stručnjaci predlažu da tokom zime telefone nosite tako da je strana na kojoj se nalazi baterija bliža vašem tijelu. Ukoliko vam se isključi mobitel na niskim temperaturama, nemojte ga pokušavati upaliti dok ga ne zagrijete na sobnoj temperaturi.

Inače, vodite računa o tome da bateriju uvijek držite između 20 i 80 posto kapaciteta.