Kako novac od preprodaje droge završava u budžetu Federacije BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Mogućnost da presuđenici zatvorsku kaznu u trajanju do jedne godine zamijene novcem koji je često sumnjivog porijekla, a na kraju kao takav završi u budžetu Federacije BiH, samo je jedna od anomalija s kojom se susreće sistem u našoj zemlji. Apsurdno je da državu ne zanima porijeklo tog novca koji često potiče od preprodaje droge i brojnih drugih nezakonitih radnji, upozoravaju iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Stručni tim Tužilaštva Tuzlanskog kantona još prije dvije godine pokrenuo je proceduru da se ova anomalija ispravi, ali da državi ovaj problem nije u redu prioriteta u prilog ide činjenica da je presuđenicima i dalje omogućeno da novcem sumnjivog porijekla plaćaju svoju slobodu.

“Iako već dvije godine insistiramo na tome da se zakonodavna tijela, prevashodno u Federaciji BiH, počnu baviti zakonskim rješenjima koja su nametnuta, a po kojima je moguće otkupiti kaznu zatvoru do godinu dana novcem, po tom pitanju se ništa ne dešava“, kaže glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić.

U prakticiranju izvršenja ove odbredbe zakona iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli su zapazili da osobe iz najvećeg kriminalnog miljea u kaznenom postupku u svojim ličnim podacima iznose informacije da su nezaposleni, da nemaju nepokretne imovine, vrijedne pokretne imovine te prihoda, a na kraju traže da im kazna od deset mjeseci bude preinačena u novčanu.

“Oni očigledno imaju ‘prljav’ novac. Mi znamo čime se ti ljudi bave i oni su kao takvi otkriveni. Ali, taj novac oni sada mogu da iskoriste za otkup zakonito izrečene kazne zatvora i to je prihod Federacije BiH. Dakle, ‘prljav’ novac je prihod Federacije BiH. Ne ispituje se porijeklo novca, jer se taj koji nudi da mu se izrekne novčana kazna umjesto kazne zatvora ne pita se odakle mu stečeni novac“, naglašava Ljubić.

Glavni kantonalni tužilac ističe da se ne bi smjelo ni posmisliti da u državnoj kasi završava ovakav novac, međutim realnost u našoj zemlji je potpuno drugačija.

“Država mora imati mehanizam kako bi se zaštitilo da ‘prljav’ novac dođe u budžet na ovakav način“, upozorava na kraju Ljubić.

Prilikom izricanja kazne zatvora do godinu dana osuđenik se obavezuje na vraćanje imovinske koristi koja je protivpravno stečena, međutim nerijetko se dešava da svoju obavezu ne ispuni.

U roku od 30 dana on može otkupiti kaznu zatvora od nelegalno stečene imovinske koristi, kada za državu nastupa problem. Pokušaji države da putem nadležnih institucija dođe do nelegalno stečene imovinske koristi često budu bezuspješni.

Na kraju, država ne dobije nelegalno stečenu imovinsku korist, presuđenik završi na slobodi jer je od tog novca izbjegao odlazak iza rešetaka, ali zato u federalnom budžetu završi “prljavi” novac.

 (A.K. | Tuzlanski.ba)