Kako od humanosti napraviti – glupost

Zašto se ”ledeni izazov” od smislene akcije za sakupljanje novca za borbu protiv teške bolesti pretvorio u još jednu u nizu prolaznih YouTube ”fora”.

Sigurno u proteklih desetak dana niste mogli da upalite bilo koji sajt, bez da vam “iskoče” desetine poznatih i nepoznatih ličnosti koje se polivaju vodom. Trend započet u Americi služio je, makar u početku, prikupljanju sredstava i podizanju svesti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi. Ako odbijete izazov, morate da donirate 100 dolara (ili više) za borbu protiv ove bolesti.
Za manje od dvije nedelje, međutim, stanovnici cijele planete počeli su da se zalivaju kofama vode, koristeći ovaj trend da podignu broj pregleda na svojim YouTube kanalima, i samim time podignu svijest javnosti o – samima sebi.

U masi ovih klipova, bolest se pominje samo skraćenicom, a jasno je da mnogi ne znaju šta znači ijedno slovo osim “S” u skraćenici “ALS”. Među slavnima koji bolest nisu ni pomenuli u svojim klipovima su Bekam, Mesi, Ronaldo, Tajger Vuds… Reper 50 Cent iskoristio je ovo “ludilo” da prozove boksera sa kojim je mjesecima u lošim odnosima.

Među poznatim ličnostima koje su se kod nas uključile u “akciju”, a da riječ nisu u klipu izgovorile u ALS-u, su Jelena Karleuša, Severina, Vladimir Stojković… Seka Aleksić jedna je od rijetkih koji su bili precizni, pa je uputila gledaoce na adresu na kojoj mogu donirati novac.

Suština podizanja svesti nije samo u konstataciji da nešto postoji. Poznate ličnosti, koje izdvoje vrijeme da se zaliju kofom vode i na taj način dopru do najšireg auditorijuma, trebalo bi da izdvoje i koji minut više da o ALS-u zapravo nešto i kažu. Nema svrhe nekome neinfomisanom samo reći da postoji bilo šta od, recimo, sladoleda od čokolade do nuklearne bombe, ako im ne objasnite šta je to, čemu služi, i kako utiče na svijet oko sebe.

Ako pričate o ALS-u, recite još nešto. Recite da dijagnoza postoji od sredine 19. vijeka, ali uspješna terapija još uvijek ne. Recite šta su mogući uzroci, a šta posljedice. Dodajte koga pogađa više i češće, i koji su simptomi koji bi trebalo da budu znak za uzbunu. Jedna kofa vode to neće reći umjesto vas.

Osim podizanja svesti, poenta ledenog izazova je i doniranje novca. Američka ALS Asocijacija za samo mjesec dana je dobila 41,8 miliona dolara novih donacija, što je više od duplo u poređenju sa periodom od januara 2012. do januara 2013. godine. Institut za razvoj terapije ALS-a zabilježio je desetostruki skok u broju donacija.

To što poznate ličnosti ne pominju da li su donirale, i koliko, je njihovo pravo da ne dozvole javnosti da im “viri” u novčanik. Ipak, kada već koriste priliku, pitanje je zašto ne odrade sebi dodatni dobar PR i kažu “dali smo novac”, samim time motivišući i druge da konkretno pomognu. Jer, samo polivanje vodom može se okarakterisati i kao “slacktivism”, u slobodnom prevodu “lenji aktivizam”, kvaziaktivizam koji nema neku veću suštinu osim samopromocije.

Mijenjanje svrhe izazova takođe je, da kažemo, nefer. Naravno da postoji gomila zdravstvenih i humanitarnih ustanova kojima je potrebna pomoć, ali nije suština u tome da pozajmite koncept izazova čiji je puni naziv “ALS ice bucket challenge” da biste promovisali nešto po svom izboru. Ako ste upućeni i zagrejani za to da date svoj doprinos nekoj od njih, smislite nešto svoje, originalno, što ima smisla, i pokušajte da motivišete što veći broj ljudi da vam se pridruži.

Najbesmisleniji su izazovi koje upućuju nepoznati ljudi, uglavnom klinci, jedni drugima, a čija je jedina suština veliki broj YouTube pregleda i polivanje vodom. Pogledati prethodnu tačku – smislite nešto svoje i originalno, nemojte samo radi zezanja da se “šlepujete” na slavi ledenog izazova.

I za kraj – svaka čast svima koji su ovaj izazov izveli onako kako je i zamišljeno. Onima koji su rekli šta je ALS, donirali i pozvali druge da doniraju, i herojski izdržali veliku kofu punu leda i vode. Šta reći onima koji su uzeli činiju vode koju su pet minuta držali u frižideru i kikotali se kroz cio klip, osim – zamislite kako se neko ko boluje od ALS-a, ili neko kome draga osoba boluje od ove bolesti, osjeća dok gleda vaš “doprinos” cijeloj stvari.

Mondo