Kako od neprijatelja stvoriti prijatelja

Kako od neprijatelja stvoriti prijatelja

     Uvijek tražite ono najbolje u ljudima

Prije rasprave uvijek se sjetite da je pred vama neko kao što ste i vi: neko ko ima majku koja za njega brine i strahuje, prijatelje koji se raduju kada ga sretnu, koji kao i vi svojoj kćerki čita priču za laku noć, nadajući se da će sutra osvanuti bolji dani u svijetu i za njegovo dijete. Ako vas osoba u raspravi napada i vrijeđa pokušajte uvidjeti da je ta osoba možda neinformisana i probajte pronaći dobre motive koji se kriju iza njene ljutnje. Ako vam kaže da ste ‘homofob’ ili nešto slično, pokušajte shvatiti da je ta osoba možda iskreno zabrinuta da ne bude izložena zlostavljanju i mržnji.

Morate znati da ogroman dio ljutnje i mržnje dolazi iz straha i nesigurnosti. Osobe koje viču i vrijeđaju to rade jer se u srcu osjećaju slabe, nesigurne i ugrožene te se, često i nesvjesno, služe agresijom da bi zaštitili svoju krhkost. Dakle tražite uvijek ono što je najbolje u drugome, jer svaki čovjek ima pregršt dobrote u srcu. Koliko god duboko ta dobrota bila zakopana i skrivena u tom čovjeku, vaše je da je pronađete i iznesete na svjetlo.

      Neka vam rasprava ne služi kao ispušni ventil

Kada neko vrijeđa vaše stavove, prirodno je naljutiti se. No morate nadvladati ljutnju. Zato nemojte nikada prikazivati svoga protivnika kao glupana i nemojte pokušavati iskoristiti njegovo neznanje i predrasude da bi osjetili vlastitu nadmoć. Pokušajte biti nježni i puni poštovanja. Jer onaj s kojim raspravljate, vjerovatno nikada neće upamtiti vaše argumente, ali mogao bi, makar i nesvjesno, ostati dirnut poštovanjem, razumijevanjem i ljubavlju koju ste mu iskazali.

      Nikada ne uzvraćajte istom mjerom

Ako je neko nepotrebno bezobrazan ili vulgaran, neka vam to ne bude opravdanje da mu uzvratite jednakom mjerom. Jer, kada su emocije i kod vas i kod protivnika uzburkane, male razlike u nijansama tih emocija, teško će biti primjetiti. Ali nasuprot tome – slično kao u velikom kontrastu boja koje i čovjek jako oslabljena vida lako uočava – tako će blagost vaših riječi, vaše ne uzvraćanje mržnjom i istom mjerom, napraviti kontrast u kojem će tvoj sagovornik, poput odraza u ogledalu, ugledati otrov mržnje i neprijateljstva koje ga razara unutar vlastitog srca. Ljudsko srce ne uživa u mržnji, ali čovjek se mržnje ne odriče dok je nije svjestan i dok u odrazu nečije ljubavi ne uvidi njen razorni učinak. On to vama ne mora u raspravi pokazati, bilo bi to previše za njega da to prizna, ali kasnije u miru svoje sobe, klica poštovanja i dobrote, kojoj je bio izložen u razgovoru sa vama, možda proklija.

     Ne dopustite da vas zarobi kompleks mučenika

Zarobljeni ste u kompleks mučenika kada pretjerano i histerično naglašavate svoju ideju, svoju vjeru i opredjeljenje kao progonjenu. Prikazivati se progonjenom žrtvom može imati neki kratkotrajni efekt i može učiniti da se prividno osjećate bolje, sigurnije i moćnije. No ta lažna sigurnost i nadmoć brzo će izblijediti, a one koje ste uvrijedili takvim usporedbama početi će vas vrijeđati i omalovažavati još jače nego prije. I tako se zatvara krug zla iz kojega ćete teško pobjeći. Jer umjesto da ste blagošću, razumijevanjem i traženjem dobra i ljudskosti u neistomišljenicima potaknuli njihove dobre impulse, vi ste se skoncentrisali na ono što ne valja u njima i na taj način to zlo potpalili tako da je vatra zahvatila i ono što je dotada bilo pošteđeno.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica