Kako odabrati dodatke prehrani za mališane

fff

Vitamini i minerali imaju važnu ulogu u rastu i razvoju djece.

Boja kože

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), skoro dvije milijarde ljudi u svijetu pati od nedostatka nekih vitamina i minerala. Naravno, to se najviše odnosi na zemlje u razvoju. Među najčešćim manjkovima spominju se manjak vitamina A i D te minerala željeza i cinka.

Kada roditelji primijete da dijete slabo dobiva na težini, ima česte infekcije, blijedu boju kože ili je umorno i neraspoloženo, često u apotekama traže savjet o vitaminsko-mineralnim preparatima.

Tablete za žvakanje koje mogu biti mekani gumeni bomboni
Tablete za žvakanje koje mogu biti mekani gumeni bomboni

Danas se djeca manje igraju na zraku, a više sjede u kući ispred televizora i kompjutera, što znatno utječe na njihov imunitet. Osim toga, i prehrana djece lošijeg je kvaliteta zbog čega je važno pratiti vitaminsko-mineralni status.

Sirupi i tablete

Vitaminsko-mineralni preparati za djecu su kompletni, odnosno sadrže sve vitamine i minerale potrebne mališanima. Na tržište dolaze u raznim oblicima, a najprikladniji su u obliku sirupa, koji se uzimaju na kašičicu ili putem šprice te imaju okuse koji su djeci prihvatljivi. U nešto kasnijoj dobi prikladne su i tablete za žvakanje koje mogu biti tvrdi komprimati i mekani gumeni bomboni.

Jači imunitet

Za normalno funkcioniranje imunološkog sistema te za zdrav rast i razvoj djeteta nužan je vitamin A. Globalno se procjenjuje da između 140 i 250 miliona djece u dobi ispod pet godina ima deficit vitamina A pa je njegovo dodavanje u vitaminsko-mineralne preparate za djecu opravdano.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE