Kako odabrati najbolju temperaturu za pranje odjeće

Screenshot 2 28
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U zavisnosti od vrste odjeće koju perete preporučuje se korištenje toplije ili hladnije vode. Vrela voda dobra je za skidanje tvrdokornih mrlja, dok hladna štedi energiju. Također, tu je i nepisano pravilo da odjeću koja se može prati u vrućoj vodi, uvijek možete prati hladnom.

Prilikom određivanja načina pranja veša na pravi način morate uzeti u obzir mnoge faktore: koji je najbolji deterdžent? trebate li koristiti omekšivač rublja? koju metodu pranja označavaju simboli? – što često može biti zbunjujuće.

Korištenje tople vode u prošlosti je bio najbolji način za čišćenje odjeće jer deterdženti nisu bili tako efikasni kao danas. Međutim, kako je tehnologija napredovala, tako su se povećavali i zahtjevi za pranje odjeće.

Deterdženti za veš su poboljšani, mašine za pranje imaju napredne mogućnosti čišćenja, a nove vrste tkanina postale su popularne te ove promjene omogućuju upotrebu hladne vode za postizanje dubinskog čišćenja vaše odjeće.

Kada koristiti vruću vodu

Prva stvar koju uvijek trebate učiniti pri utvrđivanju temperature na kojoj perete odjeću je da pogledate oznaku posebne njege na odjeći kako biste provjerili može li se sigurno prati u vrućoj vodi.

Mnogi ljudi koriste toplu vodu za veš jer vjeruju da odjeća postaje čistija i blijeđa. Kao što svi znaju pokušavajući očistiti prljavo posuđe u hladnoj vodi, lakše je čistiti u vrućoj vodi nego u hladnoj vodi jer su sastojci za čišćenje aktivniji s obzirom na veću toplinsku energiju vode.

No, iako topla voda učinkovito čisti, ona također može smanjiti vašu odjeću, uzrokovati blijeđenje i dovesti do prijenosa boje, što može učiniti da vaš odjevni predmet izgleda staro. Također zahtijeva više energije. Do 90 posto energije koja se koristi tokom procesa pranja ide za zagrijavanje vode za pranje tokom toplih ili vrućih ciklusa.

Postoje situacije u kojima je upotreba tople ili tople vode važna, poput situacija kada je član domaćinstva bolestan, ili za jako zaprljanu odjeću, poput platnenih pelena, posteljine i odjeće za vježbanje.

Kada prati odjeću u hladnoj vodi

Hladna voda je najbolja opcija za sprječavanje oštećenja na odjeći uključujući skupljanje i blijeđenje, a može biti i način pranja bijele odjeće kako bi ostala svijetla.

Pranje odjeće u hladnoj vodi također je energetski najefikasnija opcija. Ako ste zainteresovani za pranje u hladnoj vodi kako biste očuvali odjeću, uštedjeli energiju i uštedjeli novac na računu za energiju možete koristiti deterdžente koji su formulisani s enzimima i tenzidima posebno osmišljenim za vrhunsko čišćenje u hladnoj vodi.

Imajte na umu da odjeću čija oznaka za njegu označava toplu vodu uvijek možete prati hladnom. Opće pravilo je da se uvijek možete spustiti na preporučenu temperaturu, ali ne biste trebali povisiti temperaturu.

Ipak, uvijek biste trebali provjeriti oznake za njegu na odjeći, jer neke osjetljive odjeće, poput džempera ili predmeta namijenjenih samo za hemijsko čišćenje, ne treba prati u vodi, bez obzira na temperaturu.

GODISNJICA
MARKETING