36 skupstina zdk 4
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Kako se bliže predstojeći Opći izbori koji će konačno pokazati koliko su građani BiH, ali i Zeničko-dobojskog kantona i Zenice, ogorčeni onima koji su protekli mandat proveli zarad ličnih interesa i pozicija, svjesni da im je kraj sve bliži, u posljednje vrijeme protokol Tužilaštva ZDK ne prestaje biti zatrpan krivičnim, neosnovanim, prijavama protiv najvećeg rivala na nadolazećim izborima – Fuada Kasumovića.

FIXGEHALT

To i ne čudi budući da je prije pet godina sam pobijedio stranačku mašineriju, a prošle godine sa 33.000 glasova i ponizio sve protukandidate koji su mu izašli na megdan. Ostvario je tada najviše procenata glasova od svih kandidata za načelnike/gradonačelnike u FBiH, zbog čega je već tada postao “prijetnja” strankama koje su svjesne da će novi izborni debakl doživjeti već na izborima naredne godine. Uvidjevši da građani vide Kasumovićev rad, ali istovremeno i njihov nerad, te da se broj od 33.000 građana koji su ga podržavali prije godinu dana uduplao, ne oprezaju od jeftinih pokušaja montiranja sudskih procesa samo zarad njegove diskreditacije za nadolazeće Opće izbore. I kada im je otkucao “kraj prije kraja”, odnosno kada je nedavno najavljena smjena Vlade ZDK, odlučili su se na prijetnje, ucjene i novu kupovinu jeftinih zastupnika.

Svjesni svog nerada, činjenice da su građani uočili da će im ovaj mandat proteći isključivo u uhljebljavanju kadrova, štimanju megalomanskih plaća koje dosežu do skoro 8.000 KM, smjeni najboljih komesara u BiH, stavljanja građana Kantona na američku “crnu listu”, štimanju konkursa i zapošljavanju, odlučili su nastaviti po starim propalim pokušajima – krivičnim prijavama.

Iako i ptice na grani znaju kako je za nagomilane dugove poput preduzeća „Zenicatrans“, Javne ustanove Apoteka „Zdravlje“ Zenica, te loša stanja u drugim preduzećima glavni krivac bila vlast (čitaj SDA) koja je maćehinski njima rukovodila godinama i imala većinu u vijeću, za sve probleme proizašle iz dugogodišnjeg nemarnog odnosa Općine/Grada prema svojim preduzećima i ustanovama sada se pokušava imputirati gradonačelniku Kasumoviću.

LIDER

Ipak, hrabri činjenica da su do sada sve prijave, a koje su podnesene kako bi zenički gradonačelnik crpio energiju i vrijeme na odlaske po sudovima, „pale u vodu“, a da bi se ozbiljno trebali zabrinuti imenovani direktori aktuelne Vlade ZDK protiv kojih pravosudne ustanove same podižu istrage i formiraju predmete.

Dok se pokušava napraviti farsa sa „Zenicatransom“ i Autobuskom stanicom Zenica, čije papire još od 2018. izuzima SIPA i ne uspijeva pronaći ništa, odlazećoj Vladi ZDK osim poraza koji predstoji na izborima naredne godine preostaje još da sačuvaju ono malo obraza prilikom izbora policijskog komesara čiji ishod sa posebnom pažnjom iščekuje kako zenička tako i bosanskohercegovačka javnost.

Inače, čak 53. otkako je na funkciji gradonačelnika krivična prijava podnesena je još 8. juna Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv Fuada Kasumovića, međutim, tu nije kraj. Nove neutemeljene prijave nastavile su zatrpavati Tužilaštvo, koje, očigledno je, smatraju naivnim. Osim što su željeli na taj način crpiti vrijeme i energiju čovjeka koji je pokazao kako se može voditi četvrti grad u BiH, očigledno je, dokazuju to posljednje istrage, da su smatrali na taj način skrenuti pažnju sa svojih direktora i krivičnih djela koja su njihovi kadrovi nizali.

Međutim, iskusno Tužilaštvo ZDK itekako zna razlučiti osnovane od isceniranih prijava, što dokazuje i posljednje formiranje predmeta protiv Omera Škalje dok Kasumovićevi protivnici svim silama žele vidjeti optužnicu u slučaju Autobuske stanice, međutim, uprkos mnoštvu izuzetih papira iz Gradske uprave Zenica (od 2018 do danas, op.a.) za sada ne postoje dokazi koji ukazuju na kriminal.

Uistinu, političari čiji je kraj sve bilže trebali bi štedjeti vrijeme i energiju pišući neosnovane krivične prijave protiv prvog čovjeka Zenice koji uživa najveće povjerenje od svih gradonačelnika i načelnika u Federaciji BiH, te pokušali, barem preostalu godinu dana mandata, pokazati da su se makar na kraju mandata sjetili onih koji su glasali za njih na izborima i, sudeći prema komentarima i javnim istupima građana na društvenim mrežama, debelo pogriješili.