Kako otići stomatologu za vrijeme pandemije

zz 1
Podijelite vijest

Pandemija COVID-19 donijela je brojna ograničenja i promjene u ponašanju i navikama, uključujući i posjete stomatologu. Podaci govore da je novonastala situacija negativno utjecala na oralno zdravlje ljudi, kaže mr. dr. sc. Zerina Hadžić, doktorica stomatologije i predavač na Univerzitetu SSST.

Rutinska njega

Sada, dodaje ona, poznavanjem mogućnosti širenja virusa i protokolima za sprečavanje širenja COVID-19 u ordinacijama, stomatolozi potiču pacijente da se vrate na rutinsku njegu. Evo šta treba znati o posjeti stomatologu u trenutnim uvjetima.

– Uz odgovarajuće mjere predostrožnosti koje se provode u stomatološkim ordinacijama, ne postoji razlog za odgađanje potrebnog stomatološkog tretmana jer odgađanje posjete stomatologu može dovesti do pojave zdravstvenih problema i izvan usne šupljine, a predstavlja i značajan rizik za cjelokupno zdravlje – govori dr. Hadžić.

Primjer su, ističe dr. Hadžić, parodontalna oboljenja, koja su dokazano povezana s razvojem brojnih hroničnih stanja i oboljenja, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Dr. Hadžić: Spriječite probleme
Dr. Hadžić: Spriječite probleme

– Pacijenti trebaju znati da zanemarivanje oralnog zdravlja i odgađanje stomatoloških intervencija koje nisu hitne i ne uzrokuju bol, krvarenje i otok kod pacijenata, kao što je oštećeni ili puknuti zubni ispun, mogu se pogoršati ako se zanemaruju i dovesti do upalnih i bolnih stanja koja zahtijevaju složenije intervencije i liječenja – navodi dr. Hadžić.

Pojava karijesa

Produženi period boravka kod kuće i rad od kuće je, također, doveo i do promjene prehrambenih navika ljudi, i to povećanjem unosa hrane i broja obroka te povećanom konzumacijom slatkiša, grickalica i gaziranih pića. Sve su to faktori koji pridonose pojavi karijesa i pogoršanju oralnog zdravlja – navodi dr. Hadžić.

Stomatolozi su, kaže, pokrenuli niz predostrožnosti za sigurnu posjetu pacijenata. Promjena uključuje epidemiološke upitnike s informacijama o kretanju i putovanju, mogućoj izloženosti COVID-19 te pitanja o prisustvu simptoma infekcije COVID-19, kao što su povišena tjelesna temperatura i kašalj.

Poduzete mjere

Da bi ograničili rizik širenja infekcije u stomatološkim ordinacijama, priča dr. Hadžić, stomatolozi primaju manje pacijenata, ograničavaju broj naručenih pacijenata i povećavaju razmak između prijema kako bi se ostavilo dovoljno vremena za potrebne mjere čišćenja i dezinfekcije stomatoloških ordinacija. Vaš stomatolog će vam sigurno tražiti i da dođete sami, bez pratnje, izuzev za malu djecu, kako bi se na taj način smanjio broj prisutnih osoba u ordinacijama i reducirao potencijalni broj interakcija svakog pacijenta u ordinacijama.


Podijelite vijest