Kako parkirati pod nagibom: U koju brzinu ubaciti menjač i gde okrenuti točkove

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U kojoj brzini treba ostaviti automobil prilikom parkiranja na usponu, a u kojoj na nizbrdici – nedoumica je koju imaju mnogi vozači, pa čak i oni sa višegodišnjim iskustvom. Licencirani instruktor vožnje i vlasnik auto-škole „Pavlin“ Nenad Pavlićević, koji se pored instruktorskog posla uspješno bavi i pisanjem bloga na temu saobraćaja, savetuje čitaoce portala N1 kako da vozilo parkirano na površini pod nagibom obezbjede od samopokretanja.

Sagovornik portala N1 ističe da vozač prilikom parkiranja mora da obezbedi vozilo od samopokretanja, što je, kako kaže, naročito važno kada je automobil neophodno parkirati na usponu ili na nizbrdici.

„Prilikom parkiranja na usponu vozač treba dodatno da obezbedi vozilo od samopokretanja. Da automobil ne bi krenuo unazad, vozač mora da povuče ručnu kočnicu, a menjač ubaci u prvu brzinu. Uz to, prednje točkove treba okrenuti prema sredini kolovoza, jer ukoliko ipak dođe do pokretanja vozila unazad, prednji točkovi će se nasloniti ili udariti u ivičnjak, koji će poslužiti kao prepreka za dalje kretanje“, napominje Pavlićević.

Dugogodišnji instruktor vožnje objašnjava i kako se vozilo obezbeđuje kod parkiranja na nizbrdici.

„Da bi se sprečilo samopokretanje vozila prilikom parkiranja na nizbrdici, vozač treba da okrene točkove prema ivici kolovoza, povuče ručnu kočnicu i menjač ubaci u rikverc. Na taj način automobil je trostruko osiguran od samopokretanja – volanom, menjačem i ručnom kočnicom“, podvlači naš sagovornik.

Parking pod nagibom, parkiranje, automobil, parking mesto, nagib, savet za parkiranje
N1

Pavlićević dodaje da u dvosmernoj ulici vozilo parkiramo sa desne strane kolovoza u pravcu kretanja, dok u jednosmernoj ulici možemo parkirati i sa leve i sa desne strane puta.

„Vozač naravno ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili bi ometalo odvijanje saobracaja“, podseća Pavlićević.

N1

GODISNJICA
MARKETING