Portal 072info

KAKO DO PLATE OD 4.500 EURA: Korak po korak na put ka Norveškoj?!

norveska

Za platu od 4.500 eura potrebno je samo da imate odgovarajuću diplomu, radno iskustvo, i da solidno znate engleski i norveški jezik, piše “Blic”.

Navedene preduslove je potrebno ispuniti da biste se zaposlili u Norveškoj. Najtraženiji su inženjeri, konobari, kuhari, medicinsko osoblje, vaspitači za rad sa djecom u predškolskim ustanovama i vozači.

Njihova mjesečna primanja mogu biti i do 4.500 eura bruto, što nakon odbijanja svih poreskih i socijalnih davanja dođe na više nego pristojnih 3.500 eura mjesečno, koliko, recimo, može da dobije specijalistička medicinska sestra. Od tih para, doduše, potrebno je, iznajmiti i stan. Poznato je da je u Norveškoj i hrana bar 60 odsto skuplja nego kod nas.

Najsigurniji način da se dođe do nekog od ovih poslova je prijava preko neke od registrovanih agencija koje se bave regrutovanjem, ali i pripremom kandidata za posao u Norveškoj. Ljudima koji na ovakav način traže posao garantuje se redovna isplata, uz sva poreska i socijalna davanja u skladu sa norveškim zakonima.

Otežavajuća okolnost je ta što ljudi koji nisu državljani Norveške mogu da dobiju radnu dozvolu najviše na šest mjeseci, ali su i država i poslodavci spremni da ponude i opciju probnog rada.

1. Korak

Prijava

Neophodno je agenciji za regrutovanje poslati biografiju na bosanskom i engleskom jeziku u elektronskoj formi, fotokopiju ili skeniranu diplomu i reference o prethodnom radnom iskustvu.

2. Korak

Selekcija i priprema

Intervju u agenciji gdje se utvrđuju afiniteti kandidata i njegov profil i provjerava znanje engleskog jezika. Provjera referenci i psihološko testiranje.

3. Korak

Provjera norveškog jezika

Radi profesor norveškog jezika. Za radnike u ugostiteljstvu potreban je osnovni nivo, dok je za medicinske radnike potreban viši nivo znanja jezika – B1. Za one koji ne znaju norveški, postoji mogućnost pohađanja kursa.

4. Korak

Kada u agenciju stigne ugovor o radu s određenim poslodavcem, kandidat se izjašnjava da li ga prihvata ili ne. Tek kada ga prihvati, neophodno je da obezbijediti ovjereni prevod diplome na engleski jezik, prevod neophodne dokumentacije (licence, državni ispit…), fotokopiju pasoša i izjavu da nije krivično osuđivan, odnosno da se protiv njega ne vodi krivični ili prekršajni postupak. Agencija može da pomogne i u pronalaženju smještaja u Norveškoj.

Blic.rs

Podijelite članak