Kako pobijediti ubrzan tempo na poslu i biti uspješan

Kako pobijediti ubrzan tempo na poslu i biti uspješan

Vjerovatno ste već primijetili da svi živimo u društvu koje od nas zahtijeva da budemo sve efikasniji. U posljednjih 50 godina sve je krenulo nagore, kaže Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar. U privatnim i javnim institucijama, kakve god da su, od nas se traži da radimo više i brže, kao i bolje i jeftinije.

Vratiti snagu

– Ta nova ekonomska paradigma dovela nas je do novog opredjeljenja da sve vrijeme budemo uspješni, da postižemo maksimalne rezultate. A kada ih stignemo, krenemo u potragu za još impresivnijim rezultatima, s još više zahtjeva i ambicija. A, ako bolje pogledate, primijetit ćete da isti obrazac primjenjujemo i na našu djecu – kaže dr. Nogo.

Lično, dodaje, voli ideju uspjeha. Misli da je važna vrijednost željeti biti uspješan u životu. Biti uspješan u kratkom roku je relativno lako. Ali dugo vremena je mnogo teže održati takav tempo. Jednom je lako pobijediti. Ali biti pobjednik u kontinuitetu nije uvijek lako, smatra dr. Nogo.

– Uspješna i efikasna osoba je to postala jer je naučila da se opusti, odmara. Jer, kada treba da budete efikasni duže vrijeme, morate biti u stanju da vratite snagu. Možete se oporaviti samo kada sami organizirate odmor. U životu moraš stati da se odmoriš – govori dr. Nogo.

Pravi odmor

Kada pravite pauzu, savjetuje neuropsihijatar, prestanete da radite na neko vrijeme, ali to vas ne sprečava da nastavite da razmišljate o poslu. Ne radite, ali ste aktivni.

– Pravi odmor je ulazak u neaktivnost, koja sadrži obavezan oporavak na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i energetskom nivou. Morate naučiti kako da napravite odmor za sebe. Ako naučite da se odmarate, postat ćete mnogo efikasniji u svakodnevnom životu – ističe dr. Nogo.

Važna je organizacija

– Naučite se organizirati, savjetuje dr. Nogo, samo jedan slobodan dan u sedmici. I svaki dan barem 30 minuta, ili bolje sat, ne radite ništa. Odnosno, za vrijeme odmora sve isključujete i postajete nedostupni vanjskom svijetu. Preporučujem kratku šetnju na svježem zraku, ali ostavite telefon kod kuće – savjetuje dr. Nogo.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS