Kako policija maltretira građane u BiH

Tagom ovog slučaja obratili smo se MUP-u RS i zatražili da nam pojasne kojim zakonom se štap za pecanje tretira isto kao i vatreno oružje, kako bismo eventualno građane upoznali sa ovom odredbom za koju niko nikad prije nije čuo

Ponašanje pojedinih pripadnika policije u BiH posljednjih dana je česta tema u našoj zemlji. Sa svojim iskustvom javila se čitateljica DEPO Portala i ispričala susret sa policijom na Palama.

Njeno pismo prenosimo u cjelosti:

U subotu, 10. aprila, nakon dana porovedenog na Jahorini, suprug, kćerka i ja vraćali smo se u Sarajevo. Na raskrsnici na Palama zaustavila nas je patrola zbog redovne kontrole saobraćaja.

Nakon što su pregledali dokumente, te se uvjerili da imamo svu moguću opremu, primijetili su štap za pecanje u prtljažniku i tu počinje nadrealni dijalog:

– Gospodine, imate li vi dozvolu za pecanje?

Nakon što je suprug odgovorio da ima, ali da je nije ponio sa sobom jer nije bio na pecanju, policajci su mu strogo odbrusili:

– Znate, to je isto kao da prevozite lovačku pušku bez dozvole! Ne smijete bez dozvole prevoziti štap za pecanje u automobilu.

Iako im je ponovljeno da nismo bili na pecanju i da se vraćamo sa planine, nisu to prihvatili kao uvjerljivo objašnjenje.

– Možda ste bili u krivolovu – kazao je policajac, a kad mu je ponuđeno da pregleda automobil, slavodobitno je rekao:

– Pa možda niste imali sreće i ništa niste ulovili, a žena i dijete u autu su vam samo paravan!

Nakon suludog dijaloga u kojem su čak tvrdili da su u obavezi da oduzmu štap, odlučili su da će se ipak “smilovati”, i da će nas ovaj put pustiti samo uz upozorenje, napisala je ogorčena čitateljica.

Tagom ovih informacija obratili smo se MUP-u RS i zatražili da nam pojasne kojim zakonom se štap za pecanje tretira isto kao i vatreno oružje, kako bismo građane upoznali sa ovom odredbom za koju niko nikad prije nije čuo.

– Vezano za Vaš upit o tačnom članu zakona, obavještavamo Vas da u zakonskoj regulativi, u skladu sa kojom postupaju policijski službenici, ne postoji član kojim je propisana zabrana prevoza, bez dozvole, dijelova ribarske opreme u vozilu – pojasnili su iz MUP-a RS za DEPO Portal, te indirektno potvrdili da su policajci iz priče naše čitateljke bez razloga maltretirali građane koji ništa nisu uradili pogrešno.

Da ne bi bilo zabune i da stvari budu kristalno jasne, također smo se obratili i MUP-u KS sa pitanjem da li u Federaciji BiH, tačnije u Kantonu Sarajevo, postoji neki zakon koji štap za pecanje tretira jednako kao lovačku pušku, te da je isti zabranjeno prevoziti u automobilu bez dozvole. Evo šta su nam odgovorili:

– Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo postupaju po Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 29/18), gdje je svo oružje kategorisano u četiri grupe, te da ribarski štap (štap za pecanje) nije naveden niti u jednoj kategoriji navedenog zakona – pojasnili su nam iz MUP-a KS.

Nakon našeg upita, iz MUP-a RS napomenuli su i da se za sve nepravilnosti u radu policijskih službenika građani mogu obratiti Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS, tako da, ukoliko doživite sličnu situaciju kao naša čitateljka, znate šta vam je činiti piše Depo

Prethodni članakPJEVAČICA IMA SVOJE MIŠLJENJE: Vakcinu ću primiti samo ako to postane zakonska obaveza
Sljedeći članakRelja Popović o ponovnom okupljanju “Elitnih odreda”, pjevač izjavom mnoge oduševio