homeschooling 5121262 960 720


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Prelazak na online nastavu tokom pandemije, kojeg su mnoge zemlje uvele u obrazovni sistem početkom godine, donio je mnogobrojne tehničke poteškoće, ali i one koje se odnose na uključenost učenika u proces.

Neki roditelji će primijetiti da je njihovo obično pričljivo dijete, koje nije imalo problema s aktivnošću na času, prilično ‘rezervisano’ tokom online nastave.

Dijete može biti stidljivo tokom razgovora putem Zoom-a, a otvoreno u stvarnom životu,” obnjašnjava psihologinja Sanam Hafeez za Huffington Post.

Za mnoge ljude, opuštenost pred kamerama je naučeno ponašanje, ne nešto urođeno. Kao što odrasle osobe mogu da se osjećaju opušteno licem u lice, na Zoom-u mogu postati potpuno stidljivi i smeteni,” dodaje Hafeez.

Stručnjaci pronalaze odgovore na ovo pitanje u psihologiji. Kažu da neki od razloga za takvo ponašanje može biti što djeca prilikom online razgovora osjećaju da su sve oči uprte u njih.

Objektiv kamere liči na onaj od mikroskopa, prikazujući lice učenika na ekranu tako da bi ga vidio cijeli razred,” kaže Meredith Essalat, direktorica škole i autorica knjige ‘Pretjerano iskren učitelj’.

“To definitivno može biti ometajuće, mnogo više nego kada su učenici u učionicama,” naglašava Essalat.

Još jedan od razloga za stidljivost može biti pozadina, koja prikazuje prostoriju iz koje dijete sluša nastavu, a može ih činiti nesigurnijima.

Dijete može biti zabrinuto jer ostatak učenika vidi njihovo kućno okruženje ili spavaću sobu, ili da će ih roditelj, brat ili sestra na neki način osramotiti pred ostalima,” pojašnjava ekspertica Elizabeth Milovidov, dodajući da čak i djeca s “normalnim” okruženjem mogu osjetiti nesigurnost tako što dopuštaju drugima da zavire u njihovu privatnost.

Osim toga, nastavljaju stručnjaci, djeca ne osjećaju povezanost sa prijateljima iz učionice, ali i s predavačima.

Naša neverbalna komunikacija, kao što su pokreti podrške i osmijeh, mogu se teško ili čak nikako primijetiti tokom video poziva. Ohrabrujući komentari vršnjaka, koji se dešavaju tokom časova u učionici, također nedostaju u video formatu”, ističe doktorica Jessica Foster, pedijatrica u Akron Children bolnici u Ohiju.

Prilagođavanje “novom normalnom” izaziva osjećaje nelagode koji nužno nisu jednostavni za otkloniti, stoga roditelji trebaju izbjegavati iskušenje da ih ignorišu, savjetuju stručnjaci i ohrabruju roditelje da se uče prilagođavanju novim situacijama.

Podsjetite se svako jutro da svi učimo zajedno, i da je OK ako nismo savršeni”.