Portal 072info

Kako postati pilot u Bosni i Hercegovini? Moguće je!

Mnogi od nas oduvijek su sanjali da postanu piloti, međutim grupa entuzijasta, i ljubitelja aviona, ali i pravi piloti, ili piloti u školovanju, uz podršku B&H Airlinesa prije dvije godine osnovala je virtuelnu aviokompaniju i donekle ostvarila svoj san za pravim zvanjem.

Sa svojom bazom u Sarajevu, B&H Airlines Virtual simulira operacije stvarne kompanije. Ova virtuelna aviokompanija trenutno ima 30 pilota, gdje se dnevno obavi između 10 i 15 operacija. Većinom su piloti iz Bosne i Hercegovine, ali svakako, njih ima i iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, a čak jedan i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Bitno je istaći da se među pilotima nalaze i zaposlenici stvarne aviokompanije, koji u slobodno vrijeme lete na simulatoru.

”Ideja za osnivanje virtuelne aviokompanije došla je u vrijeme dok sam aktivno letio za druge virtuelne aviokompanije i onda shvatio, zašto ne napraviti i virtuelnu aviokompaniju BiH.

Tako da je to krenulo pisanjem e-mailova B&H Airlinesu gdje su oni odobrili i odlučili pružiti čak i pomoć“, kazao nam je virtuelni direktor B&H Airlinesa Muharem Tvrtković. On je dodao da mu je B&H Airlines otvorio mnoga vrata, i stvorio poznanstva s pravim pilotima, ali i generalno tim zvanjem, što je korak bliže njegovom snu da postane pilot. Nakon dvije godine postojanja, ova virtuelna aviokompanija poziva sve zainteresirane da se pridruže, i započnu svoju virtuelnu karijeru.
Da biste postali virtuelni pilot potrebno je da poznajete barem neke osnove leta aviona kako bi vas instruktori u virtuelnoj aviokompaniji mogli obučavati kako biste letjeli prema procedurama, pravilima i regulacijama koje se koriste u stvarnom svijetu, te da posjedujete računar s dovoljno jakom konfiguracijom koja može podržati simulator letenja (flight simulator 2004 ili X). Virtuelni B&H Airlines je član svjetske virtuelne mreže letenja (VATSIM).

Projekat B&H Airlines Virtual ima za najveći cilj pružiti druženje zaljubljenicima u avijaciju.

„Piloti svoju karijeru postepeno grade, a svi parametri letova prate se na našem siteu. Piloti zarađuju i virtuelni novac odakle se dobiva novac za finansiranje troškova letova, gorivo i ostalo. Naša flota se sastoji od šest aviona od kojih uz dva ATR-a 72, koje u stvarnosti koristi B&H Airlines, imamo i druge letjelice koje je od svog osnivanja koristila nekadašnja Air Bosna”, dodao je Tvrtković.

Ovaj osamnaestogodišnji Sarajlija i zaljubljenik u avione, osim obaveza prema virtuelnoj aviokompaniji, trenutno se školuje za tehničara za zrakoplov i motor, nakon čega će pokušati dalje napredovati prema svom životnom snu, izvan granica BiH, da postane pilot stvarne aviokompanije. U Bosni i Hercegovini ne postoji studij na kojem se školuju piloti.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box