Portal 072info

Kako postupiti ukoliko se sumnja na pojavu korone u predškolskim ustanovama

Screenshot 2 1532
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS izdalo je preporuke za roditelje i osoblje sarajevskih predškolskih ustanova, ukoliko se sumnja na pojavu koronavirusa unutar njih. Kako su naveli, ako roditelj ili član istog domaćinstva obavijesti predškolsku ustanovu da je koronavirus detektovan u njihovoj zajednici, osoblje je dužno preporučiti im da se i predškolsko dijete koje je član navedene porodice, isti dan ako je moguće, testira.

“Bitno je da se dijete testira PCR metodom u Drive-in centrima za testiranje JU Dom zdravlja KS, čak i u slučaju da dijete u tom trenutku nema nikakvih simptoma. Obavezno je dijete ponovo testirati ukoliko u narednom periodu praćenja dobije bilo koji simptom infektivnog oboljenja, pet-šest dana od početka simptoma, prema važećim preporukama. U međuvremenu će se ostali roditelji iz odgojne grupe u kojoj je dijete pozitivnog roditelja boravilo, obavijestiti da preuzmu djecu iz te odgojne grupe do rezultata testa djeteta koje se testira”, naveli su iz nadležnog kantonalnog ministarstva.

Na kraju su istakli da će se dalje postupiti 24-48 sati nakon dobijenih rezultata.

“U slučaju negativnog rezultata djeteta koje je testirano na koronavirus, roditelje djece iz pomenute odgojne grupe potrebno je obavijestiti da mogu vratiti djecu u vrtić. U slučaju da rezultat testa bude pozitivan, obavezno treba konsultovati epidemiologa radi razmatranja slučaja i preduzimanja daljnjih mjera”, poručili su.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nova naredba o radu škola u Kantonu Sarajevo

Portal 072info

Inspektor Smajić: Nargila barovi među najčešće kažnjavanim

Portal 072info

Za 3.477 radnika koji su radili za Dan državnosti veća novembarska plaća

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME