ddd
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Da li ste sigurni da hranu jedete baš na onaj način koji će pospješiti najviše nutritivnih vrijednosti? Ovo su namirnice koje su u svakodnevnoj upotrebi, a stručnjaci otkrivaju kako ih treba pravilno jesti.

Više vlakana

FIXGEHALT

Banane – Ovo voće ima velike nutritivne vrijednosti, vitamine B i C, kao i magnezij i kalij, a sve nabrojano nalaze se u onim bijelim trakicama koje obično bacite. Njih nikako ne treba bacati već pojesti, oni distribuiraju vodu i hranljive sastojke kroz voće.

Paradajz – Kuhani paradajz oslobađa više antioksidansa nego sirovi. To se događa zato što toplota razbija čvršće ćelijske zidove biljke, omogućavajući vašem tijelu da lakše apsorbiraju hranljive materije.

Krompir – Jedenje krompira s kožom daje više vlakana, vitamina i minerala nego što bi bilo bez njega. Među njima su vitamin C, nekoliko vitamina B, željeza, kalcija i kalija. Daju energiju, smanjuju stres i pomažu vašim kostima i varenju.

LIDER

Hranljive materije

Jabuke – Jedite ovo voće s korom jer sadrži antioksidans, kvercetin, koji pozitivno djeluje srce i mozak.

Luk – Drobljenje i sjeckanje crnog i bijelog luka oslobađa alinazu, enzim koji pomaže u stvaranju hranljive materije koja se naziva alicin. Kad se jede alicin, pomaže u stvaranju drugih jedinjenja koja nas štite od bolesti.