Kako pravilno oprati džemper

d 6

Da džemperi ne bi izblijedili, raširili ili promijenili oblik, stručnjaci su dali objašnjenje koliko ih često treba prati i kojih se savjeta morate pridržavati tokom pranja.

Vrsta materijala

U prosjeku, smatraju stričnjaci, džemper možete nositi 2 do 5 puta prije pranja, ali i to zavisi od materijala džempera i od načina na koji se nosi. Na primjer, ukoliko nosite majicu ispod džempera, nema potrebe da ih perete češće.

Također, kada je riječ o džemperima od pamuka, kašmira i svile njih je poželjno oprati nakon dvije do tri upotrebe. Kada je riječ o materijalima poput vune ili sintetike, džempere od tih materijala možete nositi i do pet puta, budući da je riječ o izdržljivijim materijalima.

Niže temperature

Ne ignorirajte etiketu. Bez obzira od kog su materijala i da li ste već upoznati sa pranjem istog. Kod pranja džempera obično se preporučuju niže temperature, jer visoke temperature dovode do skupljanja džempera.

Ako imate vremena, operite džempere ručno koristeći blaži detrdžent. Poslije pranja preporučuje se sušenje džempera u vodoravnom položaju. Također, izbjegavajte korištenje mašina za sušenje veša i pustite džempere da se osuše na žici za veš.

Jako je bitno pridržavati se savjeta stručnjaka kako biste postigli da vam džemperi traju godinama!

IZVORAvaz
Prethodni članakOtvoreno pismo gradonačelnika Kasumovića Muftiji zeničkom Mevludinu ef. Dizdareviću
Sljedeći članakKorupcija u BiH uobičajeni element političkog života, oni koji je praktikuju i ne prepoznaju je