Screenshot 6 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Pranje veša je nezaobilazna obaveza koju svakodnevno morate obavljati, a Good Housekeeping institut izdao je detaljne upute na koji način ga je potrebno sortirati, prati, slagati i sušiti.

Good Housekeeping institut se decenijama bavi testiranjem i utvrđivanjem najboljih načina čišćenja i održavanja doma, a njihovi stručnjaci preporučuju tačno utvrđene korake koje biste trebali poduzeti za učinkovito čišćenje i sušenje odjeće, bez obzira na vrstu mašina za pranje, vlakana ili potrebnog vremena.

Pročitajte naljepnice sa uputama za njegu

Najprije pogledajte naljepnice za njegu, često smještene na bočnim šavovima, stražnjem dijelu vrata ili struka odjeće. Zajedno, ove male naljepnice govore vam sve što trebate znati o vašoj odjeći, uključujući tkaninu od koje je izrađena, zajedno s preporučenim tehnikama pranja i sušenja.

Upute su često napisane, ali ponekad su naljepnice samo popis simbola, čije značenje možete pronaći na slici ispod.

Značenje simbola na etiketi (Foto: Studio Plus)
Značenje simbola na etiketi (Foto: Studio Plus)

S vremena na vrijeme možda nećete imati naljepnice kojima biste se mogli obratiti, na primjer ako ste ih prerano odsjekli ili je spis istrošen od nošenja. Ako nemate etiketu koju biste koristili kao vodič, započnite s najdelikatnijom metodom pranja i sušenja kako biste osigurali da ne uništite odjeću.

Ako smatrate da je sigurno napraviti korak više, slijedite ove smjernice u zavisnosti od tkanine:

Pamuk: vruća, topla ili hladna voda, visoka, redovna ili niska temperatura sušilice. Posteljina: hladna ili topla voda, sušenje u sušilici na niskoj temperaturi ili sušenje na zraku. Najlon: hladna ili topla voda, srednja ili niska temperatura sušilice. Poliester: hladna ili topla voda, srednja ili niska temperatura sušilice. Svila: hladna ili topla voda, zrak, preporučuje se ručno pranje i sušenje van sušilice. Vuna: hladna ili topla voda, sušenje u sušilici na niskoj temperaturi, preporučuje se ručno pranje.

Razvrstajte odjeću

Pravilno sortiranje odjeće zahtijeva postupak u više koraka. Započnite s razvrstavanjem tamnih i svjetlijih nijansi. Tamne boje uključuju sve duboke tonove poput crne, crvene, mornarske, smeđe ili tamno sive.

Pored potpuno bijelih odjevnih predmeta, bijela hrpa treba sadržavati pastelne nijanse, krem, bež i svijetlo sivu.

Šareni veš uključuje sve između, poput roze, boje lavande, narandžaste, žute, svijetloplave i svijetlo zelene.

Zatim sortirajte svaku hrpu prema vrsti vlakana. Izvucite sve osjetljive dijelove koji bi mogli biti oštećeni grubljim vlaknima, kao i predmete koje treba ručno prati.

Težim, grubljim vlaknima treba više vremena da se osuše, pa će njihovo uklanjanje također spriječiti prekomjerno sušenje nježnijih vlakana.

Odatle izvadite jako zaprljanu odjeću. Stvarno prljave predmete – bilo mrljave, znojne ili izrazito smrdljive – uvijek treba prati odvojeno od blago zaprljanih.

Prije nego što prijeđete na sljedeći korak, bacite još jedan pogled na naljepnice za njegu kako biste bili sigurni da sve na hrpi vašeg veša zahtijeva istu temperaturu vode i jednako vrijeme sušenja.

Prethodno obradite mrlje

Uvijek se isplati potrošiti dodatno vrijeme brinući se za svoju odjeću prije nego što je odložite u veš mašinu. Ako primijetite bilo kakve mrlje, bile one svježe ili osušene, slijedite vodič da biste ih se riješili, a ključ je u odabiru pravog deterdženta i omekšivača.

Iako neki ljudi mogu u potpunosti preskočiti omekšivač on se preporučuje ako želite tkanine održati mekanima, smanjiti trenje i nabore.

Isplati se i dugoročno – dosljednom upotrebom omekšivača možete produžiti život vašeg najomiljenijeg odjevnog predmeta. Postoji nekoliko slučajeva kada ne biste trebali koristiti omekšivač i to kod pranja mikrofibre materijala i sportske odjeće.

Pročitajte korisnički priručnik za vašu veš mašinu kako biste naučili razlike između ciklusa pranja i odabrali odgovarajući. Kada odlučujete koji je najbolji, uzmite u obzir trajnost vaše odjeće.

Općenito, što su trajniji (peškiri, plahte i teški pamuk) i prljaviji predmeti, to bi ciklus trebao biti duži i topliji.

Provjerite stanje prije ubacivanja u veš mašinu

Pomozite odjeći da zadrži oblik pražnjenjem džepova, patentnih zatvarača i kopčanjem. Ako imate vremena, zakopčajte nekoliko dugmadi na košuljama i bluzama. Uvijek uklanjajte pojaseve s haljina, hlača i ogrtača i perite ih odvojeno.

Okrenite određene predmete iznutra – sve tamno (posebno traperice) ili ukrašeno uvijek treba prati iznutra kako biste sačuvali boju i detalje. Učinite isto s predmetima na kojima se unutrašnji vrat ili rukavi posebno zaprljaju.

Osjetljive predmete poput donjeg veša zaštitite od oštećenja stavljanjem u mrežaste vrećice prije pranja.

Uvijek koristite čep ili mjericu koja dolazi s tekućim, praškom ili paketom deterdženta te izmjerite količinu na temelju količine veša.

Redovno čistite sušilicu i mašinu za veš

Preostali deterdžent za pranje veša, omekšivač i nakupine smeća mogu se zaglaviti, što na kraju može dovesti do toga da vaša mašina za veš razvije miris plijesni. Da biste to izbjegli, pobrinite se da često i dobro čistite mašinu.

Nakon svakog pranja uklonite ostatke ili dlake kućnih ljubimaca kako se ne bi ponovno odlagali na budućim pranjima. Jednom mjesečno temeljito očistite veš mašinu. Čak i ako ima poseban ciklus čišćenja, temeljito je očistite dodavanjem 1/2 šoljice izbjeljivača s tekućim hlorom u dozator i puštanjem normalnog ciklusa s vrućom vodom.

Slično kao i mašine za veš i sušilice zahtijevaju redovno održavanje. Uz čišćenje filtera za vlakna nakon svakog pojedinačnog opterećenja, obavezno čistite komoru u kojoj se nalazi filter za vlakna jednom mjesečno.

Da biste to učinili, izvucite dlačice koje možete uhvatiti i pomoću četke za čišćenje sušilice ono do čega ne možete doći rukom. Jednom godišnje povucite sušilicu od zida, tako da možete usisati iza i ispod.