Portal 072info

Kako precizno izmjeriti temperaturu bebe

Postoje tri osnovna postupka mjerenja temperature novorođenčeta: putem uha, pazuha i rektalno.

Beba-pelenaPosljednjih godina, stručnjaci ne preporučuju oralna mjerenja za djecu mlađu od četiri godine, jer su do tog uzrasta sklona migoljenju i rezultati koje toplomjeri daju nisu pouzdani. Najpreciznijim mjerenjem se smatra rektalno, ali i metode koje se vrše putem uha i pazuha daju dobre rezultate.

Ako koristite i rektalnu i metodu mjerenja ispod pazuha, koristite različite toplomjere i označite ih kako se ne bi pomiješali. Takođe, imajte na umu da bi trebalo razhladiti djete prije nego što se mjerenje temperature obavi. Rezultati , naime, neće biti tačni ako je beba okupana toplom vodom neposredno prije mjerenja.

Kada treba ići kod ljekara

Ukoliko je vaš mališan mlađi od tri mjeseca, obratite se pedijatru kada njegova temperatura dostigne 38 stepeni. Djeca uzrasta između tri i šest meseci moraju biti pregledana od strane stručnjaka kada njihova temperatura iznosi 38,3, dok bebu stariju od šest meseci morate odvesti ljekaru nakon što temperature dostigne visinu od 39,4.

Osnovni postupci mjerenja i njihove prednosti i mane su sledeći:

Mjerenje u uhu

Toplomjeri za uho mogu precizno odrediti temperaturu djeteta, ali i ovakvo mjerenje zahtjeva vježbu. Naime, ukoliko senzor aparata ne postavite pravilno u bebino uho, rezultat se neće očitati pravilno. Međutim, kada ovladate upotrebom toplomjera, moći ćete da sigurnošću da izmjerite temperaturu. Ovakvi toplomjeri koriste se ne kod djece mlađe od tri meseca jer su njihovi ušni kanali preuski, piše Yumama.

Mjerenje na čelu

Što se tiče digitalnih toplomjera koji se stavljaju na čelo beba, oni se koriste prilično lako, ali mogu biti manje pouzdani od onih koji se postavljaju u uho. Preporučuje se da se oni upotrebljavaju prilikom mjerenja temperature starijeg deteta.

Mjerenje ispod pazuha

Najjednostavnija i najčešća tehnika mjerenja tjelesne temperature može se sprovesti u djelo prilikom dojenja ili bilo koje situacije u kojoj je vaša beba mirna i opuštena. Skinite odjeću svog mališana i postavite vrh digitalnog toplomjera ispod pazuha. Držite drugi kraj aparata dok očitava temperaturu. Iako je jednostavan, ovaj način mjerenja je najmanje pouzdan jer spoljašnja temperatura može biti i do 2 stepena niža od one izmjerene iznutra.

Rektalno mjerenje

Najprecizniji metod mjerenja temperature je rektalni. Najpre, dezinfikujte toplomjer sapunom i vodom, a potom premažite vrh aparata vazelinom. Postavite bebu na leđa ili na stomak u svom krilu. Zatim postavite toplomjer u rektum (ne više od dve centimetra!) i držite ga dok ne očita temperaturu. Inače, ovakvo mjerenje može da stimuliše rad crijeva, pa se nemojte iznenaditi ako se beba ukaki.

Podijelite članak