akumulator pixabay ilustracija
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 20:30
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
FIXGEHALT

Problemi sa akumulatorima spadaju među najčešće intervencije pomoći na putu.

NER FIT

Ciklusi punjenja i pražnjenja, starost akumulatora… na kraju sve to rezultuje kvarovima. Kako provjeriti stanje akumulatora?

To možete da učinite jednostavnim testom. Parkirajte automobil u mraku ispred nekog zida, a zatim isključite motor i uključite kratka svjetla.

Ako svjetlo nakon kratkog vremena počne da tamni, to je pokazatelj da akumulator slabi.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naravno, akumulator uvijek možete provjeriti i voltmetrom, ali on nije čest dio alata i uređaja u prosječnom domaćinstvu.

Posebno treba pripaziti prilikom zaključavanja vozila da vam ne ostane uključeno svjetlo u unutrašnjosti vozila.

Koliko je potrebno da se akumulator isprazni?

Akumulatori manjeg kapaciteta kod, na primjer, benzinskih motora ako prenoće sa uključenim osvjetljenjem putničkog prostora mogu da se isprazne do nivoa da sutradan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem.

Najčešće se ovo dešava kod akumulatora koji su stariji od dvije godine – zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen im je kapacitet.

Starija vozila su najčešće opremljena samo jednom sijalicom putničkog prostora od 5W, ali novija ponekad imaju i do tri sekcije osvjetljenja u raznim dijelovima putničkog prostora, što znatno povećava broj sijalica, odnosno potrošača, pa ih umjesto jedne često bude pet, što može starijem akumulatoru predstavljati ozbiljan problem.

Problemi sa startovanjem motora mogu da nastupe pri povratku u vozilo već nakon petog sata rada ovih sijalica u stanju mirovanja automobila.

Ostaće nešto struje u vozilu za manje potrošače, ali to je nedovoljno da “upalimo” motor. Ovaj tip problema se najčešće događa vozačima ako se vrata vozila u potpunosti ne zatvore nakon izlaska ili vozač uključi unutrašnju rasvjetu preko prekidača po završetku vožnje kako bi nešto pročitao, pa poslije toga napusti vozilo, a prekidač ne vrati u položaj za automatsko isključivanje.

Zatim izađe iz vozila, očekujući da će se unutrašnja rasvjeta sama isključiti.

Ukoliko je svjetlo bilo uključeno predveče, sljedeći kontakt sa vozilom obično bude tek narednog dana ujutru. U tom slučaju, već se možemo naći zatečeni jer vozilo ne reaguje na daljinski, što je znak da se akumulatori ispraznio.

Mnoga vozila, kad se zaključaju, imaju funkciju “soft” gašenja unutrašnje rasvjete od dvije do deset sekundi nakon zaključavanja vozila.

Kad zaključavamo vozilo već po automatizmu očekujemo da će se to svjetlo ugasiti. Međutim, ako ne zatvorimo vrata dovoljno, ona će ostati uključena na nekim modelima.

Srećom, na ovaj problem nova vozila uglavnom su imuna jer čak i u slučaju otvorenih vrata sledi gašenje svjetala za desetak minuta.

Ako imate stariji model, nije loše pričekati nakon zatvaranja vozila da se svjetla ugase. Prije toga, svakako prekontrolišite da li ste isključili sve potrošače struje u vozilu, od spoljnih do unutrašnjih svjetala, kao i potrošače koje ste eventualno povezali na priključak od 12V, prenosi “B92“.

LIDER