Kako prepoznati da vaš pas trpi bol

8EB6A9E4 8EFA 424A A88B EBD996B0EB69
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U zavisnosti od zdravstvenih problema simptomi da vaš pas trpi bol mogu biti više ili manje uočljivi. Dok je šepanje ukoliko ih boli noga očigledno, drugi simptomi mogu biti lizanje područja koje boli ili jednostavno odmaranje.

Neke znakove boli je lakše prepoznati, naprimjer, vaš pas može početi šepati ili držati šapu podignutu ako ga boli noga, međutim, neki će psi i dalje trčati na bolnoj nozi. Ostali znakovi su suptilniji – mogu lizati područje koje boli, ili jednostavno postati manje aktivni i više se odmarati.

Iz evolucijske perspektive, izraz boli može se percipirati kao slabost, tako da psi nemaju tendenciju tražiti utjehu od drugih. Zbog toga je važno poznavati svog psa i prepoznati njegove suptilne izraze boli.

Nedostatak apetita

Ako pas njuši hranu, ali je ne uzme, ili ako ne pokaže interes za ispitivanje hrane, moguće je da trpi bol. Često takvo ponašanje može uzrokovati bol u desnima, zubima ili ustima, kao i želučani i probavni poremećaji, ali sve vrste boli mogu ometati zdrav apetit psa.

Važno je ne hraniti svog psa prisilno ili ga hraniti bogatom hranom, umjesto toga bolje ga je ratko promatrati kako bi vidjeli ima li promjena.

Agresija

Neočekivano agresivno ponašanje vašeg psa može biti alarmantno, a ponekad i prilično opasno. To može biti i znak da vašeg psa nešto boli.

Pas može lajati i režati ako ga se dodirne po bolnom području. To se često događa kada pas ima bolove u trbuhu i vlasnik ih pokušava podići ili ako su ozlijedili nogu ili uho, a vlasnik to pokušava dotaknuti.

Primjeri boli koja dovodi do agresije mogu ukazivati poremećaje štitnjače, neurološke probleme, tumore mozga, napadaje i displaziju kuka.

Nevoljnost za fizičku aktivnost

Ako psu nedostaje entuzijazma u šetnji, oklijeva izaći na vrata ili radije leži u svom krevetu, to sluti na neku bolest.

Kada pas boli, može postati letargičan i manje pokretan. To može ukazivati ​​na zdravstvene probleme, uključujući displaziju kuka, probleme s križnim ligamentima, temperaturu (iako su povraćanje i proljev među ovim simptomima), starenje i artritis, srčanu glistu. Preporučuje se godišnji posjet veterinaru radi pregleda, kao i briga o općoj dobrobiti vašeg psa.

Promjene disanja

Jeste li ikada obraćali pažnju na to kako vaš pas diše? Ako ne usisava kisik na uobičajen način, to bi mogao biti pokazatelj zdravstvenog problema.

Pas koji boluje često će disati plitko i ubrzano. Ovo često djeluje vrlo slično dahtanju, a također neke pasmine su podložnije problemima s disanjem. Mops, buldog i bul terijer su najčešće pasmine koje hrču ili kišu zbog brahicefalnosti.

Budući da se psi znoje samo kroz šape, termoreguliraju (hlade se) kroz dahtanje. Za neke pasmine i starije pse ovo je borba pa mogu biti podložniji problemima s disanjem.

Pretjerano njegovanje

Ukoliko vaš pas opsesivno njeguje određeno područje njenog tijela to bi mogao biti znak da s vašim ljubimcem nije sve u redu.

Bolna ili svrbežna područja često postaju fokus pretjeranog lizanja. Ako vaš pas neprestano liže jedno područje, možda postoji nešto bolno ili svrbežno što ga iritira, poput uganuća zgloba, sjemena trave ili infekcije kože.

Ako vaš ljubimac pokaže bilo koji od gore navedenih znakova ili ako sumnjate da bi ga moglo boljeti na osnovu nekog drugog zapažanja, potražite savjet veterinara.

Takođe je dobro vjerovati svojim instinktima i igrati na sigurno jer psi svoju bol najčešće pokazuju jako suptilno.