Kako prepoznati je li vaše dijete nadareno

dijete crta talenat pixabay
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Svaki roditelj voli misliti kako je baš njegovo dijete nadprosječno, nadareno, talentirano za mnogo šta…

No, često je to daleko od istine.

Ipak, dijete može biti nadareno na različite načine, a visoki kvocijent inteligencije nije nužno pokazatelj darovitosti.

U nastavku pročitajte šest znakova koji ukazuju da vaše dijete zbilja jeste nadareno.

1. Fokusirani su

Malena djeca su jako znatiželjna, zbog čega im predmet zanimacije samo nakratko zaokuplja pažnju. Napredna djeca imaju tu sposobnost da se usredotoče na nešto i budu zaokupljeni nečim puno duže od prosječne djece. Neke bebe već sa šest mjeseci mogu s pažnjom gledati slike u knjizi i pratiti okretanje stranica. Mogu prepoznati i pjesmu. 

2. Vole se igrati sami

Nadareno dijete uglavnom se igra samo i ne traži društvo. Zabavljaju ga knjige i igračke. Ako mu treba društvo, tražit će ga među starijom djecom i odraslima. Mnoga nadarena djeca su introvertna i obično imaju tek jednog ili dva prijatelja. 

3. Gledaju vas u oči

Sve bebe u prvim mjesecima života “upijaju” okolinu, no one naprednije to čine na poseban način – puno su zainteresiranije za ono što ih okružuje te, ukoliko neko priča one neće samo slušati nego će okretati glavu u smjeru osobe koja govori i tražiti izvor zvuka. Nadarene bebe gledat će u oči osobu koja im se obraća te će brzo naučiti raspoznavati različita lica i glasove. 

4. Rješavaju probleme

Nadareno dijete ne odustaje kada naiđe na poteškoću ili prepreku. Ono će se usredotočiti na rješavanje problema i često će isti riješiti na neobičan način. 

5. Emotivni su i empatični

Nadarena djeca nose se sa složenijim emocijama od prosječne djece koje često ne mogu artikulirati. U tom slučaju emocije se mogu manifestirati kroz fizičke simptome kao što su glavobolja ili bol u stomaku. Daroviti mališani imaju intenzivne emocionalne veze s ljudima koji ih okružuju i razumiju emocije drugih. Suosjećajni su. 

6. Perfekcionisti 

Darovti klinci su nerijetko perfekcionisti pa ako stvari ne idu onako kako su planirali, razočarat će se i izdeprimirati. Stoga ih treba poticati i ohrabrivati.