Portal 072info

Kako prepoznati razlike u simptomima COVID-19 i gripe?

koronavirus 8
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pulmolog Saša Srića bio je gost Novog dana gdje je govorio o pandemiji koronavirusa, kao i predstojećoj sezoni gripe.

Pulmolog Saša Srića je u Novom danu kazao kako će se uskoro – zbog sezone gripe koja nam dolazi – početi preklapati simptomi gripe i koronavirus. Kaže kako je jako bitno da se cijepe naši stariji sugrađani, kronični pacijenti, onkološki pacijenti, kao i transplantirani te zdravstveni radnici. Dodaje i kako je jako bitno osigurati dovoljnu količinu cjepiva.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Cjepivo nije obavezno, ali je svakako preporučljivo. Mislim da bi i za zdravu osobu moglo kobno završiti da paralelno oboli od gripe i covida”, upozorava pulmolog Srića.

“Još je rano za pojavu gripe”, kaže Srića, koji potom pojašnjava da ona kreće krajem 11. mjeseca najranije, a sezona traje od 12. mjeseca do veljače ili ožujka. Kada bi trebala početi cijepljenja?

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Krajem listopada bi trebala početi. Cijepiti se treba svakako tri tjedna do mjesec dana da bi cjepivo moglo imati učinak i kako bismo zaštićeniji ušli u sezonu gripe”, ističe.

Razlike u simptomima covida i gripe

Pojasnio je i koje su razlike u simptomima između koronavirusa i gripe te kako se prenose.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

“Covid i gripa prije svega se prenose kapljičnim putem. Način širenja zaraze je sličan, dosad se pokazalo da se covid širi brže i efikasnije. Simptomi gripe i covida će se preklapati i to nas brine”, ističe i dodaje:

“Postoje neke razlike koje će nas kliničare upozoravati da se radi o različitim stvarima. Gripa često počinje puno naglije. Ona počinje s jednim upornim kašljem, bolom u mišićima i razvija se puno intenzivnije, dok covid u gotovo 99,9 posto kreće (osim naravno asimptomatskih bolesti) razvija prvo povišenu tjelesnu temperaturu nakon koje slijede respiratorni simptomi kao što su kašalj, kratkoća daha. Kod covida također dolazi do simptoma gubitka mirisa”, pojasnio je.

Kao važno pitanje ističe i problem nedostatka medicinskog kadra – liječnika i medicinskih sestara. Često se govori o respiratorima i bolničkim krevetima, što jest bitno pitanje, ističe Srića, ali i upozorava:

“Ali pitanje je i bolničkog osoblja, kojega ima sve manje.”


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 9
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Uprkos rastućem broju zaraženih koronavirusom Švedska popušta mjere koje je donijela ranije

072info.com

Novi rekordni broj zaraženih koronavirusom u BiH

072info.com

Rekordan broj zaraženih u SAD, dramatično upozorenje WHO-a

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6