Portal 072info

Kako prepoznati staro meso?

Jarka crvena boja mesa često može prevariti. No, zato je neugodan miris najbolji pokazatelj da meso nije za upotrebu. Ako meso ima sluzavu teksturu, to vjerovatno znači da su se bakterije počele množiti na površini.

A šta je s mesom ispod folije?

Najbolje je kupovati srijedom…

Američki stručnjaci, javlja Net.hr, savjetuju potrošačima da u supermarketima namirnice kupuju srijedom, jer nove pošiljke najčešće tada stižu u trgovine. Dakako trgovine mogu imati različite dane prispijeća svježe robe, stoga je najbolje saznati informaciju izpouzdanih lokalnih izvora.  
Držite se rubova trgovine gdje se obično nalaze svježi proizvodi kao što su voće i povrće, te svježa riba i meso (tako nećete pasti u napast kupovati konzerve i slatkiše). No, ako ćete se duže zadržati u trgovini, prvo kupujte hranu koja je u staklenkama, dok svježe meso, jaja i mlijeko trebate kupiti među posljednjima. Hranu iz hladnjaka u korpu trebate ubaciti nešto prije nego krenete prema blagajni.
 
Pakirano meso ne kupujte ako je rok trajanja blizu isteka. I ne padajte na jarku crvenu boju – neke trgovine koriste ugljični monoksid tokom pakiranja mesa kako bi zadržalo crvenu boju i nakon što se pokvari.

Kako otkriti staro meso u ambalaži

Zanimljivo da se svinjetina, piletina, govedina i neki plodovi mora pakiraju u ambalažu od stiro-pjene. Ispod mesa se nalazi podloga koja upija tekućinu koja izlazi iz njega. Imajte na umu da je višak tekućine pokazatelj starosti.
 
Ako se meso na polici nalazi već neko vrijeme, tekućina ipak ne mora biti vidljiva jer je upija podloga koja se nalazi u ambalaži. Kako onda otkriti skrivenu tekućinu? Stisnite prstima meso, ako je tekućina ispod, pokazat će se sa strane.

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box