vakcinacija zetra sarajevo pixsell
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 7, 2022 @ 19:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Bosna i Hercegovina bilježi više od dvije hiljade novozaraženih, odnosno 2.093 građanina, koliko ih je navedeno prema podacima zavoda i instituta za javno zdravlje. Preminulo je 19 osoba od posljedica zaraze.

Datumi

Nagli rast broja zaraženih počeo je ovih dana, što se moglo i očekivati nakon praznika i na šta su ukazivali i zdravstveni djelatnici. U prilog ovome ide i činjenica da je dva dana ranije u našoj zemlji prijavljeno oko 800 novozaraženih, dan ranije duplo više 1.600, dok posljednji podaci govore da se možda radi o eksponencijalnom rastu oboljelih od Covid-19.

Prema biltenu vakcinacije Zavoda za javno zdravstvo KS-a, ukupno 182.438 stanovnika u potpunosti je vakcinisano sa dvije doze vakcine protiv Covid-19. Od toga, 181.336 osoba je starije od 18 godina, što je 54,58 posto stanovništva starijeg od 18 godina. Treću, booster dozu primilo je 11.948 stanovnika KS-a.

Kada je riječ o vakcinama Moderna i AstraZeneca, u Kantonu Sarajevo ih nema, kažu iz Zavoda. Na naš upit kako će se vakcinisati građani koji su već primili prve doze tih vakcina, da li su one ostavljene za njihovu revakcinaciju, epidemiologinja dr. Anisa Bajramović podsjeća da su je, dok su imali AstraZenecu na stanju, davali građanima kao prvu dozu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Davali smo je do onog datuma kada smo i mogli obezbijediti da prime drugu dozu, znači posljednja prva doza je data 28 dana prije isteka roka, da bi svako od njih mogao primiti drugu dozu kada im je rečeno, odnosno za 28 dana i tako je napisano na iskaznici imunizacije (napisan im je termin i ostavljena druga doza), kaže dr. Bajramović i dodaje da neki od građana nisu došli u zakazano vrijeme.

– I nakon nestanka AstraZeneca vakcine sa važećim rokom, svi koji dođu u DZ dobijali su Modernu ili Pfizer kao drugu dozu, a kasnije i kao treću za one koji su primili dvije doze AstraZeneca vakcine, dodaje.

Upute na punktovima

Iz Zavoda naglašavaju da su se 28 dana ranije prije isteka roka Moderna vakcine prestale davati kao prva doza, jer se nije mogla garantirati druga doza.

– Dali smo​ upute​ vakcinalnim punktovima JU DZKS da se 28 dana prije 4. 1. 2022. obustavi davanje Moderne kao prve doze, jer neće biti revakcine za njih 5. 1. 2022, budući da tada vakcina ima na stanju, ali im je istekao rok 4. 1. 2022. Domovi zdravlja su to sve vrijeme primjenjivali i svim osobama koje su došle na Modernu 8. 12. 2021. kao prvu dozu je objašnjeno da ne mogu primiti Modernu kao prvu dozu, objašnjava dr. Bajramović.

Dodaje da je većina pacijenata onda odlučila primiti Pfizer ili je neko izričito želio da primi Modernu, bez obzira na napomenu ljekara. Građani su na vrijeme upoznati s tim da neće dobiti Modernu kao drugu, već Pfizer vakcinu kada pristupe revakcinaciji.

LIDER