1632735555 1632731886 shutterstock 1659933625 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 8:00
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Deklaracije na prehrambenim proizvodima mogu da djeluju zbunjujuće, ali australijska nutricionistkinja Jessica Sepel objasnila je, korak po korak, kako da ih čitate i budete sigurni da se hranite zdravo.

Redoslijed namirnica

Važno je pročitati od čega se proizvod sastoji, ali redoslijed je nešto na što bi trebalo posebno obratiti pažnju.

Sastojci proizvoda se navode po količini u gramima, od veće prema manjoj, što znači da je prvi sastojak onaj koji je najzastupljeniji u proizvodu, a posljednji je najmanje zastupljen.

„Često ćete vidjeti šećer naveden kao prvi sastojak, to znači da je proizvod prepun šećera“, objašnjava nutricionista.

Rok upotrebe

Uvijek provjerite datum unutar kojeg je preporučena upotreba proizvoda kada ga kupujete da biste bili sigurni da rok neće proći do trenutka kada planirate da ga konzumirate.

Mliječni i mesni proizvodi kojima je prošao rok upotrebe mogu da dovedu do, ne tako naivnih, zdravstvenih problema.

Sastav „unutar 100 grama“

Kad piše da je neki sastojak zastupljen unutar 100 grama, to treba razumjeti kao i procenat. Ovdje  često dođe do zabune jer čitamo prebrzo.

„Kad je u pitanju šećer, trebalo bi težiti tome da sadrži najviše 15 grama unutar 100 grama ili 15 posto u ukupnom sastavu. So je najpoželjnija u količini od dva do tri grama unutar 100 grama, a masnoća do pet grama unutar 100 grama“, tvrdi nutricionista.

Veličina porcije

Preporučena veličina porcije može da varira jer nju odlučuje proizvođač. Ipak, u skladu je s određenim prosjekom, pa se nije loše voditi tim podatkom. Ovo nam može otkriti koliko pojedine vrste nutrijenata otprilike unosimo.

LIDER