Portal 072info

Kako provesti vikend?

Dobro isplaniran vikend može nam pomoći da napunimo baterije, osjećamo se pozitivno i budemo spremni za nove aktivnosti.  Često nam se događa da imamo mnogo planova, no naš vikend ipak prođe u krevetu, uz filmove i grickalice. U nastavku vam dajemo nekoliko savjeta za uspješno organiziranje slobodnog vremena tokom vikenda.

1. Aktivnosti birajte svjesno

Laura Vanderkam, autorica knjige “Što najuspješniji rade vikendom”, napominje da nas, kada ne biramo svoje aktivnosti, prati manji osjećaj ispunjenosti nego kada radimo ono što smo izabrali.

2. Odredite tačno vrijeme za svoje aktivnosti

Potrudite se da planovi ne ostanu samo planovi, i ne pokušavajte odgađati “još pet minuta”.

3. Planiranje vikenda čini nas sretnima

“Kada iščekujemo nešto dobro što nam se ima dogoditi, doživljavamo jednaku količinu zadovoljstva kao da taj događaj trenutno doživljavamo”, kaže Vanderkam.

4. Popis stvari

Uvijek je zahvalno imati listu stvari koje smo isplanirali. Lakše ćemo dobiti motivaciju za ostvarenje planiranog, a i pratiti do koje smo aktivnosti stigli.

5. Uspostavite navike

Navika je uvijek ono čega se teško odreći. Potrudite se onda stvoriti dobre i produktivne navike i uživajte u svakom nadolazećem vikendu. To može biti ručak sa širom porodicom, šetnja sa kućnim ljubimcom, odlazak u kino sa prijateljima i  slično.

6. Isključite mobitel

Svaki radni dan uključuje mnogo dolaznih i odlaznih telefonskih poziva, komuniciranje preko interneta, poslovne sastanke…Zašto ne biste ostavili mobitel kod kuće, odjavili se sa društvenih mreža i uživali u prirodi?

7.  Poseban plan za nedjelju 

Ah, ta dosadna nedjelja…Pokušajte se maksimalno opustiti i isplanirati najbolje aktivnosti na ovaj dan. Tako ćete izbjeći razmišljanje o obavezama koje donosi naredna sedmica.

Kada vam vikendi budu ispunjeni osmijehom, dragim ljudima i zanimljivim aktivnostima, naredna sedmica će se pokazati mnogo opuštenijom i uspješnijom. Stoga, uzmite papir i olovku i brzo isplanirajte nadolazeću subotu i nedjelju.

Podijelite članak