AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava

Sa prvim ljetnim danima vozači se suočavaju sa uobičajenim sezonskim problemom – kako kabinu učiniti hladnijom a vožnju prijatnijom u uslovima kada su spoljne temperature preko 30 stepeni.
Klima-uređaj će naravno biti od pomoći tokom vožnje, ali nije lako brzo rashladiti auto ako je duže vrijeme bio parkiran na suncu. Zbog toga prilikom parkiranja automobila tokom ljetnog perioda treba djelovati preventivno.
Idealna varijanta je garaža, jer ste na taj način najbolje zaštitili svoj auto, kako od toplote koja zagrijeva vazduh u kabini tako i od sunčevih zraka koji nepovoljno utiču na farbu ali i na materijale u unutrašnjosti vozila. Nažalost, mali je broj vlasnika koji mogu sebi da priušte parkiranje u privatnoj ili javnoj garaži tokom čitavog dana.
Ipak, to ne treba da nas spriječi da budemo dovitljivi i kreativni prilikom pronalaženja parking mjesta na kome će naš automobil biti koliko-toliko zaštićen od direktne izloženosti sunčevim zracima.
U gradovima mnoga parking mjesta nalaze se tokom većeg dijela dana u sjenci koju stvaraju visoke zgrade i drugi građevinski objekti.
Zbog takve pozicije koja je u hladu vrijedi automobil parkirati i nešto dalje od krajnjeg odredišta – lakše je poslije posla prošetati koji minut više nego ući u auto koji je duže vrijeme stajao na suncu.
Pri tome, bitno je proračunati gdje će se sjenka nalaziti u popodnevnim satima, kada se vraćamo kući i kada je zračenje sunca najjače, a ne gdje je hladovina ujutru kada dolazimo na posao i parkiramo automobil.
U mnogim ulicama hlad za svoj automobil možemo pronaći i ispod olistalog drveća. Krošnje stvaraju sjenke, ali su istovremno izvor biljnih sokova i smola koje kaplju na automobil. Drveće je i utočište ptica, čiji izmet takođe završava na spoljnim površinama vozila.
Zbog visokih temperatura ljeti se ove biljne i životinjske izlučevine brže stvrdnjavaju i doprinose oštećenju laka na automobilu, pa treba dobro razmisliti koliko je ovakav način parkiranja isplativ, naročito ako imate nov automobil sa očuvanom farbom.
Ako se i pored toga odlučite da svoje vozilo parkirate u sjenci nekog drveta, potrebno je da prije povratka u automobil pregledate krov i druge spoljne površine i vlažnom maramicom ili ubrusom uklonite ptičiji izmet dok je još svjež.
Vozači koji nisu u prilici da svoj automobil sakriju od direktnog uticaja sunčevog zračenja, mogu da nabave neko od pomoćnih sredstava, kao što su zavjesice ili štitnici koji se postavljaju sa unutrašnje strane staklenih površina. Ovi dodaci nisu skupi – mogu se kupiti već po cijeni od par stotina dinara.
Njihovom upotrebom snizićete temperaturu u kabini za koji stepen i, što je još važnije, volan se neće zagrijati toliko da ne možete da ga držite rukama.
Ipak, ako svi ovi sistemi zakažu i poslije napornog dana moramo da se vozimo u usijanom automobilu, koji je način da auto najbrže rashladi? Ključna stvar je da se vreli vazduh u kabini što prije zamjeni novom količinom svježeg vazduha.
Najjednostavnji način je da spustite sva stakla sa jedne strane a da brzo otvarate i zatvarate vrata sa suprotne strane. Mislimo da ćete tako najbrže zamijeniti vazduh u kabini.
Poslije toga možete započeti voznju sa dijagonalno otvorenim prozorima kako bi promaja što efikasnije nastavila da ubacuje svjež vazduh. U ovim trenucima i klima-uređaj može da doprinese rashlađivanju pod uslovom da nije uključena recirkulacija vazduha.
Recirkulacija i spuštena stakla su kombinacija koja ne ide zajedno.
Pojedini novi modeli automobili imaju sisteme za daljinsko aktiviranje klime, tako da i u nekoliko minuta prije vožnje mogu da rashlade kabinu i učine vožnju prijatnijom.
U slučaju da znate za još neke taktike i metode koje mogu pomoći pri rashlađivanju kabine tokom ljetnih mjeseci, pozivamo vas da ih podijelite u komentarima.

B92