Portal 072info

Kako razlikovati originalne kroksice koje se proizvode i u BiH od brojnih kopija

Samo rijetki u svojoj kolekciji ljetne obuće nemaju kroksice, no većina ljudi nosi upravo njihove kopije. Njih možete kupiti u raznim trgovinama, pijaci ili na plaži, piše Klix.ba. Kada su ove kopije u pitanju njemačka televizija WRD je prije dvije godine analizirala 11 pari kopija kroksica od različitih proizvođača. Budući da se prave od plastike u njima su pronađene veoma štetne hemikalije i velika količina kancerogenih policikličkih aromatskih ugljikovodika.

Originalne kroksice nemaju ove opasne tvari stoga kad ih kupujete povedite računa o ovih sedam stvari koji pomažu da razlikujete original od kopije.

Obuća Crocs izvorno se proizvodi u Kanadi, no zahvaljujući velikoj potražnji Crocs se danas proizvodi u šest različitih zemalja: Brazilu, Meksiku, Italiji, Bosni i Hercegovini, Vijetnamu i Kini. Zemlja porijekla uvijek se nalazi na đonu kroksica. Stoga se originalne kroksice proizvede u samo ovih šest zemalja. Nemojte se plašiti oznake “Made in China” jer je Kina jedna od tih šest.

Original kroksice logotip imaju na gornjoj površini papuče, dok kopija logotip ima na dugmetu sa strane. Osim toga original kroksice se prodaju zajedno s markiranom vješalicom.

Prave kroksice imaju nekoliko etiketa koje sadrže sve podatke o njihovoj veličini, materijalu, nazivu modela itd.

Originalne kroksice maju drugi Crocs logotip u sredini đona, zajedno s podacima o veličini, proizvođaču i internet stranici koja vodi do službene stranice.

Nasuprot adrese na đonu i trebale pisati riječi “boulder, colorado” uvijek sa zarezom.

Kroksice se nikada ne prodaju u kartonskoj kutiji već u markiranim vrećicama bilo da su one prozirne ili bijele boje.

I posljednje i ne manje bitno je materijal od kojeg su original kroksice napravljene. Zahvaljujući croslite materijalu od kojeg se prave stopala se nikada ne znoje niti boje vaša stopala. Kroksice na kraju poprimaju oblik vaših stopala, tako da ćete zaboraviti da uopće nosite ove papuče.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 5
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box